"Wat is scheiden van tafel en bed?"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden van tafel en bed
Wat houdt het in en hoe regel je het?

Chantal Geurts

Scheiden van tafel en bed is een vorm van scheiden waarbij jullie voor de wet getrouwd blijven, maar fiscaal en financieel gescheiden leven. Ook in praktische zin gaan ex-partners vaak apart leven, wanneer ze scheiden van tafel bed. De scheidingsprocedure verloopt in bijna alle opzichten hetzelfde als bij een ‘gewone’ scheiding. Met als enige verschil dat de scheiding niet wordt ingeschreven bij de gemeente.

Jullie blijven dus voor de wet getrouwd. De scheiding wordt wel opgenomen in het huwelijksgoederenregister. Zo weten financiële instanties dat je fiscaal en financieel ‘vrij bent’ van je ex-partner.

Meer weten over scheiden van tafel en bed?

Neem contact op
Of lees verder

Wat is scheiding van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed gaat veel verder dan gescheiden wonen. Je bent niet gescheiden van tafel en bed wanneer je officieel op twee verschillende adressen gaat wonen. Wat is dan wel scheiding van tafel en bed?

Scheiding van tafel en bed houdt in:

  • Je huwelijk blijft voor de wet bestaan.
  • Je voert financieel en fiscaal géén gezamenlijk huishouden meer. Vermogen en goederen zijn geen gezamenlijk eigendom, maar worden verdeeld. Afspraken hierover worden tijdens het scheidingstraject vastgelegd in een scheidingsconvenant.
  • Zijn er kinderen, dan worden er afspraken over de opvoeding en verzorging gemaakt en vastgelegd in een ouderschapsplan.
  • De rechter spreekt de scheiding officieel uit.
  • De scheiding wordt niét ingeschreven bij de gemeente.

Scheiden van tafel en bed lijkt veel op echtscheiding

Het verschil in scheiden van tafel en bed en echtscheiding zit ‘m dus in één punt: je blijft juridisch gezien getrouwd. Je kunt dan ook niet opnieuw trouwen met een nieuwe partner. Wel kun je samenwonen met een nieuwe partner.

Wil je scheiden van tafel en bed, dan doorloop je hetzelfde scheidingstraject als bij een echtscheiding. Je maakt samen afspraken over de woning, de verdeling van goederen, spaargeld en vermogen, pensioen, schulden. Zelfs over (partner)alimentatie kun je afspraken maken. Schakel je scheidingsbemiddeling in, dan helpen we je snel en zorgvuldig om goede afspraken te maken. Voor nu en de toekomst.

Meer weten over scheiden van tafel en bed?

Neem contact op
We beantwoorden graag al je vragen

Waarom scheiden van tafel en bed?
Drie redenen in de praktijk

De drie belangrijkste redenen om te kiezen voor scheiding van tafel en bed zijn:

1. Geloofsovertuiging

Scheiden van tafel en bed gebeurde vooral vroeger vaker wanneer de kerk of de ‘leefcultuur’ waarin mensen leefden, een echtscheiding niet toestond. Tegenwoordig komt dit minder vaak voor.

2. Financiële redenen

Wanneer je financieel en fiscaal geen partners meer wilt zijn. Bijvoorbeeld wanneer er schulden zijn of om zakelijke redenen.

3. Als tussenoplossing

Soms wordt scheiden van tafel en bed gezien als tussenoplossing. Om een leven apart van elkaar uit te proberen, omdat men twijfelt over de relatie. Een verzoening in de toekomst wordt dan niet uitgesloten.

Wat zijn de nadelen van scheiden van tafel en bed?

Zijn jullie gescheiden van tafel en bed en wil een van jullie twee opnieuw een huwelijk of geregistreerd partnerschap met een nieuwe partner aangaan? Dan is dat pas mogelijk na 3 jaar. Pas na 3 jaar kun je definitief scheiden.

Willen jullie allebei de scheiding van tafel en bed omzetten naar een definitieve scheiding? Bijvoorbeeld omdat er geen verzoening meer komt en jullie los van elkaar een nieuw leven willen opbouwen. Dan kun je het huwelijk wel eerder dan 3 jaar definitief laten ontbinden.

Het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan kunnen dan hetzelfde blijven. Wil je toch nog aanvullende afspraken maken met je partner? Dan kun je daarvoor een ervaren scheidingsbemiddelaar benaderen. Er vindt vervolgens opnieuw een rechtbankprocedure  plaats. Ofwel de rechter spreekt de definitieve scheiding uit. Deze wordt vervolgens ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente. Jullie zijn dan officieel gescheiden.

Eenzijdig het huwelijk ontbinden

Zijn jullie gescheiden van tafel en bed, dan is een ander nadeel dat na 3 jaar de andere partner eenzijdig kan beslissen om de scheiding definitief te maken. Ook in dit geval kunnen het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan hetzelfde blijven. Wil je toch aanvullende afspraken maken, dan is dat mogelijk.

Voordelen scheiden van tafel en bed

Een voordeel van scheiden van tafel en bed is dat je huwelijk niet wordt ontbonden. Voor sommige geloofs- of levensovertuigingen is dat belangrijk. Wil je om financiële redenen je huwelijk ontbinden? Bijvoorbeeld omdat er sprake is van financiële risico’s of schulden? Dan adviseren wij de huwelijkse voorwaarden aan te passen en opnieuw af te spreken in plaats van een scheiding van tafel en bed.

Meer weten over scheiden van tafel en bed in jullie specifieke situatie?

Plan een vrijblijvende kennismaking
We beantwoorden graag je vragen en helpen je snel op weg

Veelgestelde vragen over scheiding van tafel en bed

Na hoeveel tijd kun je alsnog het huwelijk definitief ontbinden?

Wanneer jullie beiden na een tijdje de scheiding van tafel en bed willen omzetten naar een definitieve scheiding, dan kan dat op ieder moment dat jullie dat samen willen. Wil één van jullie het huwelijk definitief ontbinden, dan moeten jullie minimaal 3 jaar gescheiden zijn van tafel en bed.

Hoe regel je praktische zaken bij scheiding van tafel bed?

Bij een scheiding van tafel en bed ben je – net als bij een ‘gewone scheiding’ - verplicht om een scheidingsconvenant en als er kinderen betrokken zijn een ouderschapsplan op te stellen. De scheiding wordt alleen niet ingeschreven bij de gemeente.

Kortom het scheidingstraject, het scheidingsconvenant, een ouderschapsplan opstellen, afspraken maken over de woning en andere financiële afspraken zijn hetzelfde bij een scheiding van tafel en bed als bij een definitieve scheiding. Wil je zorgvuldig scheiden van tafel en bed en goede afspraken maken? Laat je dan informeren over de meerwaarde van scheidingsbemiddeling.

Wat kost scheiding van tafel en bed?

Omdat het scheidingstraject voor een scheiding van tafel en bed bijna helemaal hetzelfde is als bij een echtscheiding, zijn de kosten voor scheiden van tafel en bed ongeveer hetzelfde. Wil je meer weten over de kosten in jullie situatie? Neem dan contact op[AF7] . Dan weet je snel waar je aan toe bent.

Wat zijn de opties na scheiden van tafel en bed?

Wanneer de scheiding van tafel en bed definitief is, zijn er drie opties voor de toekomst:

  1. De situatie bevalt goed en jullie blijven gescheiden van tafel en bed
  2. De relatie wordt hersteld en jullie komen weer bij elkaar
  3. De scheiding van tafel en bed wordt omgezet naar een definitieve scheiding

Scheidingsbemiddeling bij scheiden van tafel en bed
Afspraken waar je 100% achter staat

Of je nu definitief gaat scheiden of je kiest voor scheiding van tafel en bed, er komt veel bij kijken. Wat betekent het financieel? Wie gaat waar wonen? En wat als er kinderen betrokken zijn? Hoe regel je de scheiding van tafel en bed voor hen? Hoe gaan jullie om met de opvoeding en verzorging? Zorgzaam Scheiden besteedt altijd extra aandacht aan de kinderen.

Schakel je scheidingsbemiddeling in, dan weet je zeker dat de scheiding van tafel en bed goed en zorgvuldig wordt geregeld. Er is altijd een scheidingsbemiddelaar van Zorgzaam Scheiden bij jou in de buurt. Hij of zij neemt jullie van begin tot eind mee in alle stappen van het scheidingstraject. Er is volop aandacht voor zowel de zakelijke als de emotionele aspecten. Samen komen jullie tot afspraken waar je allebei 100% achter staat. Dat vinden we ontzettend belangrijk, voor nu en voor de toekomst.

Wil scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding goed en soepel te laten verlopen?

Plan een kennismaking
We beantwoorden al je vragen en helpen je op weg

Scheiden van tafel en bed | Antwoord op al je vragen
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Zorgzaam"

Als jullie hebben besloten om te gaan scheiden is dat al een hele grote beslissing. Op het moment dat jullie tijdens een scheiding kinderen hebben, waarvan een kindje nog een baby is of nog een...
lees verder
Tiener van 12 jaar. Je voelt de hormonen door je lijf razen. Je lichaam begint zich in rap tempo richting volwassen proporties te ontwikkelen. Je vindt dat je best al heel wat van de wereld weet,...
lees verder
“Als we dan toch uit elkaar gaan, dan maar meteen.” Het wordt vaak gezegd tijdens een kennismakingsgesprek dat ik met partners heb die willen scheiden. Deze uitspraak komt, vreemd...
lees verder
Cultuur wordt ons met de paplepel ingegoten. Het raakt onze diepste waarden en normen. Ik kan mij dus goed voorstellen dat een relatie tussen 2 mensen met een verschillende culturele achtergrond...
lees verder
Dit is een beslissing die niet makkelijk is en veel zorgen en vragen met zich meebrengt. De afgelopen tijd heb ik meerdere stellen geholpen waarbij dit het geval was. De grootste zorgvraag die ik...
lees verder
Piepjonge kinderen en toch uit elkaar? Jullie zijn misschien echt net ouders geworden en komen er dan achter dat het niet lekker loopt tussen jullie. En één van jullie toch echt...
lees verder
Samen één visie; in het scheidingsproces moet het om het kind gaan. De stem van het kind moet gehoord worden. Kinderen mogen niet de dupe worden van de strijd tussen ouders....
lees verder
Eigenlijk kan dat niet. Zorgenvrij scheiden bestaat niet. En je wordt waarschijnlijk niet blij als je dit leest want dat is natuurlijk wel wat je wil, zorgeloos scheiden. Je moet echter wel zo...
lees verder
De laatste tijd krijg ik steeds meer telefoontjes van mensen die aangeven te willen scheiden maar hun partner niet. Een lastige situatie. Hoe ga je hiermee om en wat kan ik voor jullie doen?...
lees verder
Opa’s en oma’s spelen een grote rol in het leven van hun kleinkinderen. Ze passen bijvoorbeeld een vaste dag per week op, de kleinkinderen komen logeren tijdens schoolvakanties, ze...
lees verder
Iedere scheiding brengt veel emoties en vragen met zich mee. Maar wat als je wilt scheiden tijdens de zwangerschap? Het komt steeds vaker voor dat we worden gebeld door zwangere vrouwen die willen...
lees verder
Dit hoorde ik laatst van Sofie, de dochter van mensen die ik begeleid in hun scheiding. Er was ruzie geweest en die ruzie was uit de hand gelopen. Met als gevolg dat de buren de politie hebben...
lees verder
Met de meeste mensen die ik heb geholpen bij hun scheiding heb ik ook daarna wel eens contact. Meestal is men blij dat alles in goed overleg is afgerond. Soms merk ik dat de communicatie...
lees verder
Een tijdje geleden sprak ik twee zusjes van 7 en 9 jaar. Ze waren heel boos en verdrietig. Deze week is hun mama jarig en ze mogen van hun papa niet naar de verjaardag van hun mama. Het is...
lees verder
De impact van de boodschap voor een kind. Ik was 9 jaar, mijn vader wilde even met mij praten. Hij zei dat hij wegging. Hij zal vast nog meer hebben verteld op dat moment, maar tot op de dag...
lees verder
Uit elkaar, en nu? Een vraag die ik vaak krijg is: Hoe gaan we alles zo goed mogelijk regelen voor de kinderen? Er moeten natuurlijk afspraken gemaakt worden over de omgangsregeling en over hoe...
lees verder
Na lange tijd van twijfels en veel nadenken, heb je dan de beslissing genomen; je wilt scheiden. Maar dan? Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe snel kan ik scheiden? Wat is de doorlooptijd...
lees verder
Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat het de laatste tijd niet zo goed ging tussen je ouders. Wellicht maakten ze wat vaker ruzie? Je zult de spanning tussen je ouders vast gevoeld hebben. Jij...
lees verder
Stel je voor; jullie zijn straks gescheiden en je kind geeft op een dag aan dat hij of zij liever bij de andere ouder wil wonen. Voor de meeste ouders is dat schrikken. Mijn kind wil bij de...
lees verder
Hoe zou je willen omgaan met je ex-partner na de scheiding? Wil je samen de ouderavonden van de kinderen bezoeken? Af en toe een kop koffiedrinken om even bij te praten? Of wil je samen dingen...
lees verder
Wanneer maak je de keuze om te scheiden? Als er geen reden meer is om te blijven. Als er geen liefde meer is. Als de kinderen eronder lijden. Als je jezelf bent verloren. Als je elkaar...
lees verder
Er is sprake van ouderverstoting als een van de ouders de andere ouder afwijst. Soms gebeurt dit zelfs onbewust. Vanuit een innerlijke houding die misschien wel gevoed wordt door de pijn van de...
lees verder
Wat gaat er vaak toch mis wanneer mensen gaan scheiden? Hoe kan het toch dat mensen soms zo met elkaar in strijd raken, dat zij zelfs (onbewust) ten koste van de kinderen elkaar kwetsen en pijn...
lees verder
Een scheiding is vaak extra emotioneel als er kinderen bij betrokken zijn. Dan heb ik als scheidingsbemiddelaar extra aandacht voor de toekomstige relatie tussen de ex-partners die voor de rest...
lees verder
“ Opa en oma zijn heel boos op mijn papa, mag ik hem nog wel leuk vinden? Praten over papa doe ik ook niet meer met opa en oma. ” Zomaar een zin die ik een kind pas geleden hoorde...
lees verder
Hoe het begon De vader van Sem is verliefd op iemand anders. Zijn ouders gaan scheiden. Sem ziet zijn moeder vaak boos en verdrietig. Hij maakt zich zorgen om haar en hij is boos op zijn...
lees verder
Je had je verheugd op je oude dag samen maar dan komt de mededeling dat je echtgenoot van je wil scheiden. En dan zit je na 30, 40 of zelfs 50 jaar huwelijk bij een mediator aan tafel om je...
lees verder
Vorig jaar hebben er alleen voor het VMBO/HAVO en VWO al 199.697 jongeren examen gedaan en waren er al 18.178 scheidingen met kinderen. Je kan je voorstellen dat veel van deze kinderen te maken...
lees verder
Elk gezin heeft zijn uitdagingen. Tijdens het huwelijk, tijdens een scheiding en ook in de periode na de scheiding. Bijvoorbeeld als er nieuwe partners in beeld komen en er samengestelde gezinnen...
lees verder
Over het algemeen kiezen mensen niet zomaar voor een scheiding. Veel mensen doen er 3 tot 5 jaar over om tot deze definitieve beslissing te komen, zeker als er kinderen in het spel zijn. De...
lees verder
Mensen vragen mij weleens waarom ik dit werk doe en ook of het niet enorm zwaar is. Ja natuurlijk word ik regelmatig geraakt in de gesprekken, ik ben ook maar een mens. Echter wordt er aan tafel...
lees verder
‘Papa wil ons even niet meer zien!’ Het scheidingspercentage bij Nederlandse huwelijken ligt hoog. Maar liefst veertig procent van de trouwbeloften strandt tussentijds. Veelal...
lees verder
Vaak wordt er gezegd, dat ouders moeten praten met hun kinderen. Dit met uiteraard het doel, dat de ouders van de kinderen vernemen, hoe het met de kinderen gaat. Wat gaat er in hun om, waar...
lees verder
Stel je voor, je hebt een samengesteld gezin. Twee kinderen van jezelf, je nieuwe partner heeft een kind uit een eerdere relatie én misschien hebben jullie ook een kind van jullie samen. De...
lees verder
Het maakt niet uit hoe oud een kind is. Voor ieder kind is het horen dat zijn of haar ouders uit elkaar gaan even schrikken. Wat ons opvalt, wanneer we lezen en spreken over scheidingen, is dat...
lees verder
Op het moment dat jullie besloten hebben om de echtscheiding in gang te zetten, komt er veel op jullie af. Jullie zullen vast vragen hebben wat er allemaal komt kijken bij een echtscheiding. De...
lees verder
Tot 2009 was het mogelijk om het huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap en deze vervolgens via de notaris te laten ontbinden. Dit betekende dus dat het niet via de rechter hoefde....
lees verder
Veel kinderen krijgen te horen dat hun ouders gaan scheiden. In 2017 waren dit er ruim 70.000. Dit moment zal veel kinderen de rest van hun leven bij blijven.  Echter betekent dit niet dat je...
lees verder
De zomerkampen waren volgens de kinderen een groot succes! Omdat er in Nederland steeds meer kinderen met gescheiden ouders zijn en we uit ervaring weten dat kinderen hier veel last van hebben,...
lees verder
Afspraak maken