"Wat is scheiden van tafel en bed?"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden van tafel en bed
Wat houdt het in en hoe regel je het?

Chantal Geurts

Scheiden van tafel en bed is een vorm van scheiden waarbij jullie voor de wet getrouwd blijven, maar fiscaal en financieel gescheiden leven. Ook in praktische zin gaan ex-partners vaak apart leven, wanneer ze scheiden van tafel bed. De scheidingsprocedure verloopt in bijna alle opzichten hetzelfde als bij een ‘gewone’ scheiding. Met als enige verschil dat de scheiding niet wordt ingeschreven bij de gemeente.

Jullie blijven dus voor de wet getrouwd. De scheiding wordt wel opgenomen in het huwelijksgoederenregister. Zo weten financiële instanties dat je fiscaal en financieel ‘vrij bent’ van je ex-partner.

Meer weten over scheiden van tafel en bed?

Neem contact op
Of lees verder

Wat is scheiding van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed gaat veel verder dan gescheiden wonen. Je bent niet gescheiden van tafel en bed wanneer je officieel op twee verschillende adressen gaat wonen. Wat is dan wel scheiding van tafel en bed?

Scheiding van tafel en bed houdt in:

  • Je huwelijk blijft voor de wet bestaan.
  • Je voert financieel en fiscaal géén gezamenlijk huishouden meer. Vermogen en goederen zijn geen gezamenlijk eigendom, maar worden verdeeld. Afspraken hierover worden tijdens het scheidingstraject vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.
  • Zijn er kinderen, dan worden er afspraken over de opvoeding en verzorging gemaakt en vastgelegd in een ouderschapsplan.
  • De rechter spreekt de scheiding officieel uit.
  • De scheiding wordt niét ingeschreven bij de gemeente.

Scheiden van tafel en bed lijkt veel op echtscheiding

Het verschil in scheiden van tafel en bed en echtscheiding zit ‘m dus in één punt: je blijft juridisch gezien getrouwd. Je kunt dan ook niet opnieuw trouwen met een nieuwe partner. Wel kun je samenwonen met een nieuwe partner.

Wil je scheiden van tafel en bed, dan doorloop je hetzelfde scheidingstraject als bij een echtscheiding. Je maakt samen afspraken over de woning, de verdeling van goederen, spaargeld en vermogen, pensioen, schulden. Zelfs over (partner)alimentatie kun je afspraken maken. Schakel je scheidingsbemiddeling in, dan helpen we je snel en zorgvuldig om goede afspraken te maken. Voor nu en de toekomst.

Meer weten over scheiden van tafel en bed?

Neem contact op
We beantwoorden graag al je vragen

Waarom scheiden van tafel en bed?
Drie redenen in de praktijk

De drie belangrijkste redenen om te kiezen voor scheiding van tafel en bed zijn:

1. Geloofsovertuiging

Scheiden van tafel en bed gebeurde vooral vroeger vaker wanneer de kerk of de ‘leefcultuur’ waarin mensen leefden, een echtscheiding niet toestond. Tegenwoordig komt dit minder vaak voor.

2. Financiële redenen

Wanneer je financieel en fiscaal geen partners meer wilt zijn. Bijvoorbeeld wanneer er schulden zijn of om zakelijke redenen.

3. Als tussenoplossing

Soms wordt scheiden van tafel en bed gezien als tussenoplossing. Om een leven apart van elkaar uit te proberen, omdat men twijfelt over de relatie. Een verzoening in de toekomst wordt dan niet uitgesloten.

Wat zijn de nadelen van scheiden van tafel en bed?

Zijn jullie gescheiden van tafel en bed en wil een van jullie twee opnieuw een huwelijk of geregistreerd partnerschap met een nieuwe partner aangaan? Dan is dat pas mogelijk na 3 jaar. Pas na 3 jaar kun je definitief scheiden.

Willen jullie allebei de scheiding van tafel en bed omzetten naar een definitieve scheiding? Bijvoorbeeld omdat er geen verzoening meer komt en jullie los van elkaar een nieuw leven willen opbouwen. Dan kun je het huwelijk wel eerder dan 3 jaar definitief laten ontbinden.

Het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan kunnen dan hetzelfde blijven. Wil je toch nog aanvullende afspraken maken met je partner? Dan kun je daarvoor een ervaren scheidingsbemiddelaar benaderen. Er vindt vervolgens opnieuw een rechtbankprocedure  plaats. Ofwel de rechter spreekt de definitieve scheiding uit. Deze wordt vervolgens ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente. Jullie zijn dan officieel gescheiden.

Eenzijdig het huwelijk ontbinden

Zijn jullie gescheiden van tafel en bed, dan is een ander nadeel dat na 3 jaar de andere partner eenzijdig kan beslissen om de scheiding definitief te maken. Ook in dit geval kunnen het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan hetzelfde blijven. Wil je toch aanvullende afspraken maken, dan is dat mogelijk.

Voordelen scheiden van tafel en bed

Een voordeel van scheiden van tafel en bed is dat je huwelijk niet wordt ontbonden. Voor sommige geloofs- of levensovertuigingen is dat belangrijk. Wil je om financiële redenen je huwelijk ontbinden? Bijvoorbeeld omdat er sprake is van financiële risico’s of schulden? Dan adviseren wij de huwelijkse voorwaarden aan te passen en opnieuw af te spreken in plaats van een scheiding van tafel en bed.

Meer weten over scheiden van tafel en bed in jullie specifieke situatie?

Plan een vrijblijvende kennismaking
We beantwoorden graag je vragen en helpen je snel op weg

Veelgestelde vragen over scheiding van tafel en bed

Na hoeveel tijd kun je alsnog het huwelijk definitief ontbinden?

Wanneer jullie beiden na een tijdje de scheiding van tafel en bed willen omzetten naar een definitieve scheiding, dan kan dat op ieder moment dat jullie dat samen willen. Wil één van jullie het huwelijk definitief ontbinden, dan moeten jullie minimaal 3 jaar gescheiden zijn van tafel en bed.

Hoe regel je praktische zaken bij scheiding van tafel bed?

Bij een scheiding van tafel en bed ben je – net als bij een ‘gewone scheiding’ - verplicht om een scheidingsconvenant en als er kinderen betrokken zijn een ouderschapsplan op te stellen. De scheiding wordt alleen niet ingeschreven bij de gemeente.

Kortom het scheidingstraject, het echtscheidingsconvenant, een ouderschapsplan opstellen, afspraken maken over de woning en andere financiële afspraken zijn hetzelfde bij een scheiding van tafel en bed als bij een definitieve scheiding. Wil je zorgvuldig scheiden van tafel en bed en goede afspraken maken? Laat je dan informeren over de meerwaarde van scheidingsbemiddeling.

Wat kost scheiding van tafel en bed?

Omdat het scheidingstraject voor een scheiding van tafel en bed bijna helemaal hetzelfde is als bij een echtscheiding, zijn de kosten voor scheiden van tafel en bed ongeveer hetzelfde. Wil je meer weten over de kosten in jullie situatie? Neem dan contact op[AF7] . Dan weet je snel waar je aan toe bent.

Wat zijn de opties na scheiden van tafel en bed?

Wanneer de scheiding van tafel en bed definitief is, zijn er drie opties voor de toekomst:

  1. De situatie bevalt goed en jullie blijven gescheiden van tafel en bed
  2. De relatie wordt hersteld en jullie komen weer bij elkaar
  3. De scheiding van tafel en bed wordt omgezet naar een definitieve scheiding

Scheidingsbemiddeling bij scheiden van tafel en bed
Afspraken waar je 100% achter staat

Of je nu definitief gaat scheiden of je kiest voor scheiding van tafel en bed, er komt veel bij kijken. Wat betekent het financieel? Wie gaat waar wonen? En wat als er kinderen betrokken zijn? Hoe regel je de scheiding van tafel en bed voor hen? Hoe gaan jullie om met de opvoeding en verzorging? Zorgzaam Scheiden besteedt altijd extra aandacht aan de kinderen.

Schakel je scheidingsbemiddeling in, dan weet je zeker dat de scheiding van tafel en bed goed en zorgvuldig wordt geregeld. Er is altijd een scheidingsbemiddelaar van Zorgzaam Scheiden bij jou in de buurt. Hij of zij neemt jullie van begin tot eind mee in alle stappen van het scheidingstraject. Er is volop aandacht voor zowel de zakelijke als de emotionele aspecten. Samen komen jullie tot afspraken waar je allebei 100% achter staat. Dat vinden we ontzettend belangrijk, voor nu en voor de toekomst.

Wil scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding goed en soepel te laten verlopen?

Plan een kennismaking
We beantwoorden al je vragen en helpen je op weg

Scheiden van tafel en bed | Antwoord op al je vragen
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Praktisch"

Heb je besloten dat je wilt scheiden, maar wil je partner niet meewerken? Dan is het in Nederland mogelijk om een eenzijdige scheiding aan te vragen bij de rechter. Dat kun je niet zelf doen. Een...
lees verder
“Als we dan toch uit elkaar gaan, dan maar meteen.” Het wordt vaak gezegd tijdens een kennismakingsgesprek dat ik met partners heb die willen scheiden. Deze uitspraak komt, vreemd...
lees verder
Dit is een vraag die wij heel vaak krijgen en dat is natuurlijk logisch. Jullie gaan scheiden en willen zo snel mogelijk verder met jullie leven en alles goed geregeld hebben. Zolang jullie nog...
lees verder
Na lange tijd van twijfels en veel nadenken, heb je dan de beslissing genomen; je wilt scheiden. Maar dan? Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe snel kan ik scheiden? Wat is de doorlooptijd...
lees verder
Op het moment dat jullie besloten hebben om de echtscheiding in gang te zetten, komt er veel op jullie af. Jullie zullen vast vragen hebben wat er allemaal komt kijken bij een echtscheiding. De...
lees verder
Tot 2009 was het mogelijk om het huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap en deze vervolgens via de notaris te laten ontbinden. Dit betekende dus dat het niet via de rechter hoefde....
lees verder
Afspraak maken