"Creëer duidelijkheid en structuur bij autisme"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiding en Autisme/ADD en ADHD
Wij helpen jullie

Petra van der Brugge

Als één van jullie gezin autisme/ADD of ADHD heeft dan helpt het jullie allemaal om duidelijkheid en structuur te creëren. Terwijl scheiden zorgt voor onduidelijkheid. Degene met autisme/ADD of ADHD kan over het algemeen niet zo goed tegen veranderingen. Daarom is het belangrijk dat wij als scheidingsbemiddelaars jullie helpen om duidelijke afspraken te maken.

Lees verder onder de introductievideo

Scheiding en autisme/ADD en ADHD - Zorgzaam Scheiden

Duidelijke afspraken in het ouderschapsplan

Als een van jullie kinderen autisme/ADD of ADHD heeft dan weten jullie als geen ander wat zijn of haar behoefte is en wat zorgpunten zijn. Over welke onderwerpen is het handig om duidelijke afspraken over te maken:

  • Zorgverdeling;
  • Wisselmomenten;
  • Vakanties;
  • Belangrijke dagen, zoals verjaardagen en feestdagen.

Als je denkt aan de wisselmomenten dan weten we dat een kind met autisme/ADD en ADHD over het algemeen niet zo goed tegen wisselingen kan, dus is het goed om hier rekening mee te houden in de zorgverdeling.

Zelf zeg ik altijd het is jullie kind, jullie kennen hem of haar het beste, welke behoefte heeft je kind en welke zorgen kennen jullie om dit kind.
Voor het ene kind is het fijn om 2x per week te wisselen tussen jullie als ouders maar voor het andere kind is één wissel per week al genoeg verandering daarom vinden andere kinderen het fijn om twee weken bij een ouder te zijn en daarna te wisselen.

Hierover gaan we in gesprek en maken we afspraken, die afspraken leggen we vast in het ouderschapsplan.

Duidelijke afspraken in de communicatie

Maar ook volwassenen hebben autisme/ADD of ADHD, in het huwelijk hebben jullie misschien al gemerkt dat dit voor miscommunicatie kan zorgen. Hoe gaat dat dan straks na de scheiding?

De één houdt zich vast aan een afspraak die gemaakt is, de ander had die afspraak anders begrepen of bedoeld. Dit zorgt voor onduidelijkheid en dat willen jullie voorkomen.

In het ouderschapsplan beschrijven we daarom, waarover jullie in overleg gaan met elkaar en als een van jullie autisme/ADD of ADHD heeft dan staan we hier langer bij stil en maken we hele duidelijke afspraken zodat jullie na de scheiding weten waarover jullie met elkaar in gesprek gaan.

Lees alles over:
Het ouderschapsplan

Duidelijke afspraken in het echtscheidingsconvenant

In het echtscheidingsconvenant verdelen we wat van jullie samen is, om hier later geen discussie over te krijgen is het dus belangrijk om goed te bespreken hoe jullie willen verdelen. Stel een van jullie neemt de woning over en koopt de ander uit dan is het belangrijk dat onderstaande punten goed besproken worden:

  • De prijs van de woning;
  • Hoe lang krijgt de ander de tijd om een andere woning te vinden’
  • Wat doen jullie met de kosten van de woning, denk hierbij aan hypotheek, gas, water, licht, hypotheekaftrek enz.
  • Maar ook wat als het niet lukt om een andere woning te vinden, wat doen we dan.

Op deze manier helpen wij jullie met het maken van duidelijke afspraken, zodat jullie weten waar jullie en de kinderen aan toe zijn, dat zorgt voor rust en ruimte.

Lees alles over:
Het echtscheidingsconvenant

Scheiding en autisme/ADD en ADHD
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Autisme-ADHD"

In een huwelijk waar een van de partners het syndroom van Asperger heeft, zie je vaak dezelfde patronen tussen partners ontstaan. Problemen waarvan wij zien dat ze helaas regelmatig leiden tot een...
lees verder
Een hoofd vol met gedachten die je niet wilt hebben. Dat is precies hoe ik mij heb gevoeld toen papa en mama vertelde dat ze uit elkaar gingen. De ‘liefdesbatterij’ is op zei mama. Dan...
lees verder
Wanneer je autisme hebt vind je het fijn als je weet waar je aan toe bent. Je vindt het fijn om te weten wat er gaat gebeuren en hoe dat er dan uit gaat zien. Ook vind je het fijn wanneer je de...
lees verder
Vertellen aan de kinderen dat jullie gaan scheiden. Wanneer je Autisme hebt, heb je vaak het idee anders te zijn dan anderen. Wanneer je Autisme hebt, vind je het vaak fijn wanneer er...
lees verder
Een scheiding is voor partners al een impactvolle gebeurtenis. Als jullie kinderen hebben maakt dit de scheiding vaak nog complexer. En als jullie kinderen hebben met ADHD is de impact nog...
lees verder
Een kind opvoeden met ADHD, PDD-NOS, ADD, ODD of een andere vorm van Autisme is niet niks. Het vraagt om een andere manier van opvoeden. Voor scheiden met een kind met Autisme geldt hetzelfde: er...
lees verder
Afspraak maken