Hoe kom je tot een tienerproof ouderschapsplan?
Tieners 12-16 jaar in scheidingen: Zeggenschap maar geen beslissingsbevoegdheid.
Tiener van 12 jaar. Je voelt de hormonen door je lijf razen. Je lichaam begint zich in rap tempo richting volwassen proporties te ontwikkelen. Je vindt dat je best al heel wat van de wereld weet, hebt leuke vrienden en vriendinnen, en hebt je ouders vooral nodig voor het opruimen van je kamer, het wassen van je kleding, geld, taxiritjes en lekker eten. In al dat tumult heb je toch helemaal geen zin om bezig te zijn met de scheiding van je ouders?
Luisteren naar je mening
Misschien juist wel, want dankzij het “Verdrag inzake de rechten van het kind” moeten ouders die gaan scheiden, of al gescheiden zijn, luisteren naar de mening van hun kinderen tussen de 12 en 16 jaar.
De uiteindelijke beslissingen liggen nog wel bij de ouders. Komen ouders er niet uit, dan gaat een kinderrechter zich ermee bemoeien. Vanaf 16 jaar mogen kinderen zelf beslissen bij welke ouder zij willen wonen, hoe vaak zij naar de ander gaan en of zij de ander überhaupt nog willen zien.
Voor ouders die een goede band met hun kind willen behouden, is het dus erg belangrijk dat ze naar hun tiener luisteren bij het opstellen van een ouderschapsplan.