"Is een eerlijke verdeling altijd de beste oplossing?"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Verdeling zomervakantie gescheiden ouders

Mirjam Dekker

De verdeling van de zomervakantie voor gescheiden ouders is altijd een belangrijk bespreekpunt bij mij aan tafel. Regelmatig hoor ik de ex-partners al snel zeggen: de zomervakantie verdelen we in tweeën. Ofwel, we doen gewoon ieder 3 weken.

Dat lijkt logisch en gemakkelijk. Maar is dat ook zo? Want hoe is het voor jou als ouder om je kinderen 3 weken niet te zien? En hoe is het voor de kinderen om de ouders om de beurt zolang te moeten missen? Hoe ga je hiermee om, op een manier die voor de kinderen én voor jullie als ouders acceptabel is en goed werkt?

Meer weten over verdeling van vakanties bij scheiding?

Neem contact op
Ik beantwoord graag al je vragen

Eerlijke verdeling zomervakantie gescheiden ouders
Is dat altijd de beste oplossing?

Ik vraag altijd door op dit onderwerp. Want het klinkt heel makkelijk: beiden hebben de kinderen 3 weken thuis. Soms wordt er nog vastgelegd wie dan de eerste 3 weken heeft en wie de laatste 3 weken. Maar meer dan dat bespreken ouders zelf vaak niet op dat moment.

Het is logisch dat de verdeling van de zomervakantie voor gescheiden ouders zo wordt bedacht. Voor ouders is het lastig om te overzien wat het nu daadwerkelijk betekent voor iedereen om de zomervakantie zo te verdelen. Ze zijn vooral bezig om het allemaal zo goed mogelijk te verdelen. 

Vakantie gescheiden ouders
Na een scheiding verlopen de vakanties anders

Wanneer je samen bent, weet je dat de kinderen in de zomer 6 weken vakantie hebben. Je regelt samen opvang wanneer nodig en vaak heb je een aantal weken vakantie met elkaar. De vakantie van gescheiden ouders ziet er heel anders uit. Het verdelen van de zomervakantie na de scheiding betekent dat je jouw kinderen vaak 3 weken niet ziet. 3 weken achter elkaar of verspreid over de 6 weken zomervakantie? Dit is afhankelijk van wat je afspreekt met elkaar.

Op zoek naar meer opties om de vakanties te verdelen na de scheiding?

Neem contact op

Verdeling vakanties bij scheiding: 3 weken elkaar niet zien is lang

Wat betekent het voor jou als je 3 weken je kinderen niet ziet? En wat betekent het voor je kinderen wanneer ze om de beurt hun ouders 3 weken niet zien? De meeste ouders zijn het niet gewend om hun kinderen zo lang niet te zien. Ook voor de kinderen is een verdeling van vakanties bij scheiding erg wennen. Ik vind het belangrijk om met de ouders niet alleen te kijken wat een verdeling van vakanties voor de kinderen betekent en hoe je hiermee kunt omgaan. Maar ik bespreek juist ook wat dit voor de ouders betekent en hoe zij ermee om kunnen gaan. 

Tussentijds contact met de kinderen

Hoe ga je als ouder om met 3 weken je kinderen niet zien? Voor sommige ouders is het ook even een moment van rust. Maar in de meeste gevallen is het voor de ouders pittig om hun kinderen zo lang niet te zien. We bespreken daarom met de ouders hoe ze om willen gaan met het contact tussen de kinderen en de ouder waar ze die weken niet zijn. Zijn er bel-momenten? Spreek je die af? Laat je het bij de kinderen?

Wanneer plan je de wisselmomenten en zien deze er anders uit dan de wisselmomenten in de standaard zorgverdeling? Na 3 weken is er vaak meer over te dragen dan na een paar dagen. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Bij een verdeling van de zomervakantie van gescheiden ouders is het voor de kinderen na de vakantie vaak ook even schakelen om van de ene ouder naar de andere ouder te gaan. Dit zijn onderwerpen die ik tijdens het scheidingstraject duidelijk naar voren laat komen.

Vakantie gescheiden ouders
Hoe ga je om met het gemis van je kinderen

Daarnaast bespreek ik hoe je als ouder kunt omgaan met het gemis van je kinderen in de periode dat de kinderen bij de andere ouder zijn. Het is logisch dat je de kinderen mist. Maar in hoeverre laat je dit zien of horen aan de kinderen. Waar ligt de grens hierin, om te voorkomen dat je de kinderen opzadelt met jouw gemis? Zijn er mensen bij wie je in die weken terecht kunt, wanneer je het moeilijk hebt? Ga je zelf misschien een paar dagen weg? Of ga je juist extra werken, om wat afleiding te hebben? Ik vind het belangrijk om ouders meer inzicht te geven in de verdeling van vakanties bij scheiding. Zodat ze erover kunnen nadenken wat het voor hen betekent.

Het lijkt zo makkelijk…

De verdeling van de zomervakantie bij gescheiden ouders lijkt zo makkelijk op papier. Maar er zit toch meer aan vast dan de meeste ouders in eerste instantie doorhebben. Hier zorgvuldig naar kijken met ouders helpt om te voorkomen dat emoties van gemis en andere praktische zaken ze overvalt bij de eerste zomervakantie als gescheiden ouders. 

Iedereen heeft recht op een fijne zomervakantie, met en zonder kinderen. Door daar van tevoren goed over na te denken, kun je van de eerste zomervakantie een positieve ervaring maken. 

Meer weten over de verdeling van vakanties bij scheiding?

Neem contact op
We helpen jullie graag

Verdeling zomervakantie gescheiden ouders | Wat is de beste optie?
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Vakantie"

Laatst belde mij iemand met het volgende verhaal: “Voor de vakantie had ik al mijn twijfels. Maar ik dacht dat het misschien wel goed zou komen als we allebei even rust hebben en in...
lees verder
Voor bijna iedereen zal de zomervakantie dit jaar anders verlopen dan andere jaren. Door alle aandacht naar de gevolgen van Corona, vergeten we misschien nog wel eens om wat dichterbij om...
lees verder
Afspraak maken