"Hoe help je als ouders de kinderen na vreemdgaan"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Vreemdgaan en scheiden
Hoe help je als ouders de kinderen in deze situatie

Karin van t Ende-Balster

Vreemdgaan en scheiden heeft niet alleen voor ouders maar ook voor kinderen grote emotionele gevolgen. Daar waar een kind voorheen loyaal was aan beide ouders, kan het gebeuren dat de ouder die is vreemdgegaan nu van zijn of haar voetstuk valt voor het kind. Het kind is boos, voelt zich in de steek gelaten en versterkt de loyaliteit naar de andere ouder, die slachtoffer is.

Die boosheid van het kind is begrijpelijk. Toch wil je voorkomen dat de relatie tussen het kind en de ouder die is vreemdgegaan blijvend wordt verstoord in de toekomst. Je kind heeft beide ouders nodig, ook na de scheiding. Hoe begeleid je als ouders je kinderen bij scheiden na vreemdgaan?

Lees verder onder de introductievideo

Vreemdgaan en scheiden | Hoe help je als ouders de kinderen in deze situatie - Zorgzaam Scheiden

Scheiden na vreemdgaan
Hoe ondersteun je kinderen; een praktijkvoorbeeld

Nog niet zo lang geleden sprak ik met een zoon van ouders die gingen scheiden na het vreemdgaan van de vader. De ouders waren hierover heel open en eerlijk geweest naar de kinderen toe. Zijn vader had tijdens het huwelijk een korte relatie gehad met een andere vrouw. Tegelijk vertelden de ouders dat dit niet de oorzaak was van de scheiding. Het vreemdgaan was het gevolg van de relatie die al een hele lange tijd niet goed liep. Ze konden elkaar simpelweg niet meer gelukkig maken.

“Hij is gewoon vreemdgegaan, wat een hufter”

Voor deze jongen van 14 jaar was het lastig dat hij de periode dat zijn ouders niet gelukkig waren en hier samen over praatten, niet had meegemaakt. Dit was nieuw voor hem. Bij hem bleef alleen hangen dat zijn ouders gingen scheiden na het vreemdgaan van zijn vader. Zijn ouders gingen scheiden na overspel. In zijn ogen was dit het ergste wat zijn vader had kunnen doen.

Hij zei letterlijk: “Wat een hufter! Het liefst zie ik hem nooit weer. Ik ben bijna 18, dan mag ik zelf beslissen wat ik doe. Voorlopig moet ik hem in ieder geval niet meer.”

De band tussen vader en zoon was ernstig beschadigd

Het is moeilijk voor een kind om dit te relativeren. Dit had hij nooit verwacht. Zijn vader was altijd zijn grote voorbeeld geweest en donderde nu van zijn voetstuk. Op zijn vader lijken was het laatste wat hij nog wilde.

Door de boosheid en frustratie van de jongen werd de band tussen hem en zijn vader slechter. De jongen kwam in een loyaliteitsconflict terecht na het vreemdgaan en de scheiding. Zijn vader had zijn moeder bedrogen en hij nam het voor haar op. “Ik kan best zonder mijn vader. Iemand die zulke dingen doet, hoef ik niet in mijn leven. Laat het hem maar lekker uitzoeken. Hij vond het toch zo veel leuker bij een ander dan bij ons”, zei hij.

Op zoek naar informatie of een goed advies over hoe je het beste je kinderen kunt ondersteunen bij scheiden na vreemdgaan?

Neem contact op

Hoe kun je als ouders je kind helpen bij scheiden na vreemdgaan?

Op deze leeftijd overzien kinderen niet dat de partnerrelatie los staat van de ouder-kind-relatie.
Kinderen vertalen wat hun ouders meemaken vaak 1-op-1 door naar hun eigen leven en gevoel. Het is belangrijk dat je hier als ouders goed op inspringt.

Welke zaken gaan kinderen aan en welke niet?

Het allerbelangrijkste is dat je met je kind praat over hoe hij/zij zich voelt en wat hij/zij denkt. Beantwoord vragen en toon begrip voor de zorgen en gevoelens die je kind heeft. In wezen wil een kind namelijk nooit een ouder verstoten na ontrouw in een relatie.

Maar hij weet niet hoe om te gaan met de pijn en het verdriet en duwt het daarom maar weg. En daarmee duwt hij ook letterlijk de ouder weg.

Kinderen kunnen niet overzien wat het effect hiervan is op de lange termijn. Een ouder missen brengt groot verdriet met zich mee voor hen. Kinderen hebben echt beide ouders nodig, maar zitten gevangen in hun eigen emoties. Zonder hulp komen ze daar vaak niet goed uit.

Als het niet lukt om dit binnen het gezin op te lossen, dan is hulp van buitenaf nodig. Schroom niet om dit in te zetten.

Op zoek naar een passend advies of hulp voor je kind om goed om te gaan met de scheiding na vreemdgaan?

Neem vrijblijvend contact op
Wij helpen graag

Kinderen nemen emoties en gevoelens van ouders over

In het gesprek met de jongen vroeg ik hoe zijn relatie hiervoor met zijn vader was. Hierop kon hij recht vanuit zijn hart zeggen dat deze heel goed en fijn was. Op de vraag of hij deze relatie graag terug wilde hebben, antwoordde hij verrassend ook volmondig ja. 

Samen hebben we hierover doorgepraat. Ik vroeg hem: “Hoe gaat je moeder hiermee om? Praat ze hier met jou over?” De moeder bleek veel te delen met de jongen over de ontrouw van de vader in de relatie en haar boosheid en verdriet over de scheiding na het vreemdgaan. Ook al was het vreemdgaan niet de oorzaak van de scheiding, hij had het wel gedaan. Als de scheiding geregeld was, wilde ze niets meer met hem te maken hebben. Ze vond hem een hufter. Dat woord had ik eerder gehoord uit de mond van de jongen.

Wat kun je beter wel en niet delen met kinderen

Hier hoor je al dat een deel van de emoties en zijn gevoel zijn overgenomen van de moeder. Voor moeder is het lastig om niet in de verleiding te komen dit met haar zoon te delen. Ze zijn immers al zo wijs en lijken alles zo goed te begrijpen. Toch blijkt dit niet goed te zijn voor het kind.

Het loyaliteitsconflict begint wanneer ze te veel meekrijgen van het gevoel van de ene ouder ten opzichte van de andere ouder die is vreemdgegaan. Deze jongen had hier dus beter niet in meegenomen kunnen worden. Hij kon het geen plek geven en dat maakte het extra belastend voor hem.

Hoe help je een kind het loyaliteitsconflict oplossen?

Tijdens het gesprek kwam de jongen er langzaam achter dat zijn houding en gedrag naar zijn vader hem niet hielpen. Hij bleef in een cirkeltje ronddraaien waar hij niet uitkwam. Boos op zijn vader zijn over wat hij het gezin heeft aangedaan. Verdrietig omdat hij hem nu miste en vervolgens hem daar ook weer de schuld van geven. Omdat hij immers de “klootzak en hufter” was, die alles had veroorzaakt. “Was alles nog maar gewoon zoals vroeger”, zuchtte hij.

Voor een kind is het erg moeilijk om hier zelf uit te komen. Hij wil eigenlijk alleen maar dat zijn vader en moeder er voor hem zijn nu hij is terechtgekomen in deze lastige periode van de scheiding na vreemdgaan van zijn vader. In overleg met de jongen heb ik hierover daarna een gesprek met de ouders gehad. Met als doel dat hij hierna ook met zijn ouders in gesprek zou gaan en indien nodig extra hulp zou zoeken. Wat een opluchting zag ik bij hem op zijn gezicht. Er was iemand die had geluisterd naar zijn verhaal en die een hand uitstak om hem eruit te trekken. 

Hoe voorkom je een loyaliteitsconflict voor kinderen?

De ouders wisten dat de jongen met mij zou praten. Ze waren erg onder de indruk van hetgeen ik met hen deelde. Vooral de moeder.

Zij was zich niet bewust van de grote rol die ze had gespeeld in hoe haar zoon zich voelde. Het laatste wat ze wilde was dat hij geen contact meer zou hebben met zijn vader.

Toen was het de vraag: wat ga je eraan doen? Dat was een lastige vraag voor haar. Ze besefte dat ze haar gevoel als ex-partner opzij moest zetten voor haar moederrol.

Daar was wel wat voor nodig, maar ze wilde hiervoor knokken, samen met vader. Samen de rol pakken als ouders en er zijn voor de kinderen bij de scheiding na vreemdgaan.

Er volgden een aantal emotionele en zware gesprekken. Maar de uitkomst was positief. Moeder kon haar boosheid een plekje geven, zodat deze niet meer in de weg zat in haar rol als ouder. En vader wilde niets liever dan hier samen met moeder aan werken.

Partners zijn lukte niet meer, maar hij wilde alles doen om het ouderschap samen goed voort te zetten.

Niet in één keer opgelost

Natuurlijk is het dan niet in één keer allemaal opgelost. Ouders zijn en blijven na ontrouw in een relatie en een gebroken gezinssituatie gaat met vallen en opstaan. Het is topsport, waarbij je keer op keer bewust moet zijn welke pet je op hebt in het gesprek: die van ex-partner of die van vader of moeder.

Alleen je daarvan bewust zijn helpt vaak al om de juiste dingen te doen en te zeggen. Samen hard blijven werken voor je kinderen, zorgt ervoor dat kinderen blijven voelen dat jullie nog steeds samen hun ouders zijn.

Wil je hulp om te gaan met de scheiding na vreemdgaan?

Plan een vrijblijvende kennismaking
Wij beantwoorden je vragen en helpen je op weg

Kun je wel wat extra hulp gebruiken?

Scheiden met kinderen vraagt altijd extra aandacht. Hebben kinderen gespecialiseerde hulp nodig? Dan werken we bij Zorgzaam Scheiden met kindercoaches die het kind verder kunnen begeleiden als er sprake is van bijvoorbeeld kinderen met autisme, ADHD, PDD-NOS, ADD of hoogsensitieve kinderen. Ze luisteren naar de stem van het kind en ze helpen met de dingen die ze lastig vinden bij de scheiding en het vreemdgaan van een van de ouders.

Luisteren naar de stem van het kind is altijd belangrijk, maar bij scheiden na vreemdgaan nog belangrijker. Gelukkig is het met deze jongen helemaal goed gekomen. Na het gesprek met zijn ouders zijn ze met hem gaan praten en heeft de jongen, na wat vallen en opstaan, de relatie met zijn vader hersteld.

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?
Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt.

Neem contact met ons op
En plan een vrijblijvende kennismaking

Vreemdgaan en scheiden | Hoe help je als ouders de kinderen in deze situatie
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Afspraak maken