"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

085 130 18 11
Contact
Afspraak maken

Ik wil scheiden
Wat moet ik doen en waar moet ik beginnen?

Denk je na over scheiden of zegt je gevoel heel duidelijk: ik wil scheiden. Dan denk je vervolgens direct; wat moet ik doen? Waar moet ik beginnen als ik wil scheiden?

Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen, zoals:

  • Ik wil scheiden, wat moet ik doen?
  • Waar moet ik beginnen als ik wil scheiden?
  • Ik wil scheiden maar ik durf niet...

Wil je liever jouw vragen aan iemand voorleggen om ze rustig te bespreken?

Neem contact op
Een eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos.

Ik wil scheiden en dan?

Ik wil scheiden en dan? Wat moet je doen en waar moet je beginnen als je wilt scheiden? Om te beginnen is het verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende aspecten van de scheiding:

Met de juiste informatie weet je zeker dat je de scheiding goed kunt regelen. Op een manier die bij je past. Dat geeft alvast rust en meer vertrouwen in de toekomst. 

Lees alles over scheidingsbemiddeling

Ik wil scheiden, wat moet ik doen?

Als je weet ik wil scheiden, stel je jezelf ook de vraag; wat moet ik doen? Er komen veel dingen op je af waar je over moet nadenken en die geregeld moeten worden:

Een ding weet je zeker: je wilt het goed regelen. Voor jou, je kinderen en je ex-partner.

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding goed te regelen en soepel te laten verlopen?

Plan een vrijblijvende kennismaking

Waar moet ik beginnen als ik wil scheiden?

Zoals gezegd adviseren we om te beginnen met informatie verzamelen. Laat je goed informeren over alle aspecten en gevolgen van de scheiding in jouw situatie. 

Maar waar je ook begint we adviseren je vooral om de scheiding goed te regelen, in plaats van snel. Je scheiding goed regelen voorkomt problemen. Nu én in de toekomst. Daar profiteren alle betrokkenen van.

Hulp bij scheiden

Wil je zeker weten dat je de scheiding snel en in één keer goed regelt? Overweeg dan de professionele hulp van een ervaren scheidingsmediator bij jou in de buurt. Een mediator (ook wel scheidingsbemiddelaar genoemd) is een onafhankelijk partner die zorgt dat je de scheiding zorgvuldig regelt. Samen maken jullie afspraken waar je allebei 100% achter staat.

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding goed te regelen en soepel te laten verlopen?

Plan een vrijblijvende kennismaking
Je krijgt direct antwoord op al je vragen

Ik wil scheiden maar ik durf niet

Regelmatig krijgen onze scheidingsbemiddelaars te horen: “Ik wil scheiden maar ik durf het niet.” Soms hebben mensen al maanden gewikt en gewogen. Of weten ze eigenlijk heel zeker dat hun relatie geen toekomst heeft. Toch durven ze niet definitief voor een scheiding te kiezen.

Weet je van jezelf; ik wil scheiden maar ik durf niet? Dan is het goed om helder te krijgen wat je tegenhoudt. Waar ben je bang voor en is die angst reëel?

Belangrijkste redenen waarom mensen niet durven scheiden

De 3 meest genoemde redenen van mensen die zeggen; ik wil scheiden, maar ik durf niet, zijn: 

  1. De kinderen
  2. Onzekerheid over de toekomst
  3. Angst om alleen te zijn

Lees hieronder verder over ik wil scheiden, maar ik durf niet.

Is de angst voor scheiden reëel?

Als je zegt ik wil scheiden, maar ik durf niet, neem dan een aantal dingen in overweging. Zodat je een goed beslissing kunt nemen.

Bij elkaar blijven voor de kinderen is niet altijd beter

Nogmaals, we begrijpen ontzettend goed dat een scheiding aanvragen een grote beslissing is. Maar is het goed voor jou, je ex-partner en de kinderen om bij elkaar te blijven in een slecht huwelijk? Een scheiding is moeilijk voor kinderen. Maar spanningen en conflicten thuis zijn net zo goed belastend voor de kinderen. Voor kinderen kan een scheiding juist zorgen dat er meer rust en ontspanning ontstaat. Dat ervaren ze vaak als erg prettig.  

Onzekerheid over de toekomst

Ook de onzekerheid over de toekomst snappen we heel goed. Wie gaat waar wonen? Kun je überhaupt aan een woning komen? Heb je straks voldoende inkomen om van rond te komen? Hoe ga in je eentje voor de kinderen zorgen?

Veelal zijn dit vragen waar je vrij gemakkelijk een antwoord op krijgt. Leg je vragen en jouw situatie voor aan een van onze mediators. Je weet dan snel meer. Dat geeft rust en overzicht. De beste basis voor een goed beslissing over scheiden of blijven.

Angst om alleen te zijn

Wanneer je lange tijd samen bent, is het lastig om je voor te stellen hoe het is om weer alleen te zijn. Natuurlijk heb je vrienden.  Maar misschien ben je bang om de gezamenlijke vrienden te verliezen na de scheiding. De angst is begrijpelijk en mag je accepteren.

Want alleen zijn is niet alleen maar negatief. Door alleen te zijn, kun je blanco kijken naar je toekomst. Je gaat je toekomst weer vormgeven op een manier die bij jou past. Met jouw vrienden, nieuwe interesses, nieuwe hobby’s en een andere tijdsindeling. Neem daar de tijd voor. Praat erover met mensen die je vertrouwt of die de ervaring hebben.

Heb je vragen? Blijf er niet mee lopen. Leg ze voor aan een mediator bij jou in de buurt.

Neem contact op
En plan een kennismakingsgesprek

Ik wil scheiden | Zorgzaam Scheiden
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Enkele van onze bemiddelaars

Altijd een bemiddelaar bij jou in de buurt:

Ik wil scheiden: hoe vertel ik het mijn partner?

Heb je na lang wikken en wegen de beslissing genomen dat je wilt scheiden? Dan is de eerste stap dat je dit vertelt aan je partner. Het is vaak een lastig en emotioneel moment. Hoe kun je je hierop voorbereiden en zorgen dat het gesprek goed verloopt?

Ons advies: vertel het je partner altijd persoonlijk in een gesprek. Dus niet telefonisch of via e-mail. Vertel het wanneer je de tijd hebt en wees duidelijk. Draai er niet omheen, maar leg uit welke beslissing je hebt genomen.

Probeer rustig te blijven en luister naar je partner. Ook wanneer er verdriet of boosheid ontstaan. Geef ruimte aan die emoties. Ze willen gezien en gehoord worden.

Heb je vragen over hoe je dit gesprek het beste kunt voeren met jouw partner.

Neem contact op
Een eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos

Ik wil scheiden | Zorgzaam Scheiden
"Met mediation regel je de scheiding sneller en goedkoper"

Ik wil scheiden, makkelijker gezegd dan gedaan

Ik wil scheiden kan een goede beslissing zijn voor jou. Maar het is nooit een makkelijke beslissing. Een scheiding is ingrijpend voor alle betrokkenen. En het gaat altijd met verdriet, pijn en onzekerheid over de toekomst gepaard.

Maak de weg vrij voor een nieuw begin

Als je niet oppast, lopen emoties verder op en ontstaan er meer conflicten dan goed is voor het resultaat waar je op uit bent: de scheiding goed regelen.

De ervaring leert dat het niet alleen belangrijk is om je te verdiepen in alle zakelijke en financiële kanten van de scheiding.  Ook emoties en conflicten vragen aandacht. Juist door nú ruimte te maken voor emoties en conflicten, schuif je ze niet door naar de toekomst.

Dat leidt in de praktijk tot betere afspraken over de scheiding. Afspraken die werken voor alle partijen. Je voorkomt een vechtscheiding en creëert makkelijker een win-win situatie. Je scheidingsbemiddelaar kan jullie daarbij helpen en ondersteunen.

Specialisaties Zorgzaam Scheiden

Iedere scheiding is anders. In de praktijk zien we een aantal kwesties en vraagstukken veelvuldig terugkomen tijdens het scheidingstraject. Onze scheidingsbemiddelaars zijn gespecialiseerd in deze onderwerpen en thema’s. Om extra informatie en begeleiding te kunnen bieden en jou en je kinderen optimaal te ondersteunen.

Wil je weten wat een scheidingsbemiddelaar voor je kan doen?

Neem contact op

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Wij werken samen met

IQ CoachesVereniging Eigen HuisOntpopAmanda Leurink PhotographyMEE IJsseloevers
Afspraak maken