"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

085 130 18 11
Contact
Afspraak maken

Scheiding aanvragen
Zo regel je dat

Overweeg je uit elkaar te gaan of heb je besloten om jullie relatie te beëindigen? Dan spelen er vaak veel vragen:

  • Hoe werkt een scheiding aanvragen?
  • Wat moet je regelen en waar begin je?
  • Hoe regel je alles zo goed mogelijk?
  • Schakel je professionele hulp in of niet
  • Wat kost een scheiding aanvragen?
  • Hoe vertel je het aan je partner?

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over een scheiding aanvragen.

Wil je liever jouw vragen met iemand bespreken?

Neem contact op
Een eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos.

Scheiding aanvragen waar beginnen?

Een scheiding aanvragen is voor iedereen een grote stap. Je hebt er lang over nagedacht. Heb je uiteindelijk de knoop doorgehakt, dan is de vraag: waar moet ik beginnen?

Waar je ook begint, we adviseren je om zaken vooral goed te regelen in plaats van snel. Je scheiding goed regelen voorkomt problemen. Nu én in de toekomst. Daar profiteren alle partijen van.

Schakel gespecialiseerde hulp in

Het is verstandig om gespecialiseerde hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld van een mediator. Bij scheidingsmediation kies je samen voor de begeleiding van één onpartijdige scheidingsbemiddelaar.

Wil je weten wat een scheidingsbemiddelaar voor je kan doen?

Neem contact op

Hoe werkt een scheiding aanvragen?

In Nederland wordt een scheiding uitgesproken door een rechter. Stemt de rechter in met de scheiding, dan ontvang je een rechtelijke uitspraak, ofwel beschikking. Deze schrijf je in bij de burgerlijke stand van de gemeente. Op dat moment is de scheiding officieel

Zelf een scheiding aanvragen

Zoals gezegd moet je in Nederland je scheiding aanvragen bij de rechter. Als jullie zelf afspraken hebben gemaakt en de benodigde documenten hebben verzameld, kan de scheiding worden aangevraagd.

Schakel je een scheidingsbemiddelaar in, dan worden jullie samen van begin tot eind begeleid bij het opstellen van het scheidingsconvenant, en eventueel het ouderschapsplan. Je scheidingsbemiddelaar regelt ook de scheidingsaanvraag bij de rechter en de inschrijving in de burgerlijke stand van de gemeente.

Vind een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Hoe wil je scheiden?

De eerste vraag is altijd: hoe wil je scheiden? Wil je zelf afspraken vastleggen en de juridische zaken afhandelen? Of wil je de scheiding goed regelen en voorkomen dat de kinderen de dupe worden? Dan is scheidingsmediation – ook wel scheidingsbemiddeling genoemd - een goede optie.

Wat doet een scheidingsbemiddelaar?

Een scheidingsbemiddelaar luistert naar jullie wensen en adviseert jullie over mogelijke oplossingen en afspraken, voordat ze worden vastgelegd in het scheidingsconvenant en een ouderschapsplan.

Je ontvangt alle informatie die je nodig hebt en houdt eenvoudig overzicht. Je mediator heeft aandacht voor emoties en biedt hulp bij de onderlinge communicatie en het oplossen van eventuele conflicten. Zodat er afspraken worden gemaakt waar jullie allebei 100% achterstaan.

Scheiding aanvragen met een scheidingsbemiddelaar?

Je kunt een scheiding aanvragen zonder advocaat wanneer je een scheidingsbemiddelaar inschakelt, die ook het juridische traject bij de rechter regelt.

Onpartijdige begeleiding, van begin tot eind

Een scheidingsbemiddelaar begeleidt jullie van begin tot eind bij alle stappen in het scheidingstraject. Hij of zij is onpartijdig en behartigt de belangen van alle partijen. Ook die van de kinderen.

Zoek je een ervaren scheidingsbemiddelaar?

Vind een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Scheiding aanvragen kosten

De kosten van een scheiding aanvragen bestaan vooral uit de kosten voor de juridische afhandeling. Schakel je een scheidingsmediator in, dan zijn daar ook kosten aan verbonden.

Zelf scheiding aanvragen voordeliger?

Wanneer je het samen eens bent over afspraken die je wilt maken en je hebt alle documenten op orde, dan kun je zelf, via een advocaat, een scheiding aanvragen bij de rechtbank.

Dat lijkt in eerste instantie sneller (en goedkoper) dan een scheiding aanvragen via een scheidingsbemiddelaar. Wij zien in de praktijk echter het tegenovergestelde. Zelf de scheiding regelen en aanvragen duurt vaak langer. Zonder de juiste informatie en begeleiding zijn het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan dikwijls incompleet, waardoor de scheidingsaanvraag vertraging oploopt en de juridische afhandeling duurder wordt.

Je scheiding sneller en goedkoper regelen

Een scheidingsbemiddelaar zorgt dat alle benodigde documenten zo snel mogelijk compleet zijn en eventuele conflicten worden opgelost. Zodat de scheiding vlot en in één keer goed kan worden aangevraagd. Dit zorgt in de praktijk dat de scheiding sneller en goedkoper wordt geregeld.

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding goed te regelen en soepel te laten verlopen?

Plan een vrijblijvende kennismaking
We beantwoorden graag je vragen en helpen je op weg

Scheiding aanvragen: wat kost scheidingsbemiddeling?

Je scheidingsbemiddelaar van Zorgzaam Scheiden maakt vooraf de kosten voor de scheidingsbemiddeling volledig inzichtelijk. Je weet dus vooraf waar je aan toe bent en krijgt achteraf geen verrassingen.

Scheiding aanvragen: financiële toevoeging

De kosten van een scheiding aanvragen met hulp van mediation hangen af van wat jullie willen en nodig hebben. We kijken altijd of je recht hebt op een financiële toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand). Of dat je in aanmerking komt voor gratis scheiden. Dit hangt af van je inkomen en vermogen.

Scheiding aanvragen | Zorgzaam Scheiden
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Enkele van onze bemiddelaars

Altijd een bemiddelaar bij jou in de buurt:

Scheiding aanvragen: hoe vertel ik het mijn partner?

Heb je na lang wikken en wegen de beslissing genomen dat je wilt scheiden? Dan is de eerste stap dat je dit vertelt aan je partner. Het is vaak een moeilijke en emotionele stap. Wat kun je doen om te zorgen dat dit goed verloopt?

Ons advies: vertel het in een persoonlijk gesprek en niet telefonisch of via e-mail. Vertel het wanneer je de tijd hebt voor een gesprek en wees duidelijk. Draai er niet omheen, maar leg uit welke beslissing je hebt genomen. Probeer rustig te blijven en te luisteren naar je partner, ook wanneer er emoties van verdriet of boosheid zijn. Geef ruimte aan die emoties. Ze willen gezien en gehoord worden.

Neem de tijd

Besteed aandacht aan de vragen die je partner heeft en praat met elkaar over alles wat er te bespreken is. Soms zijn daar meerdere gesprekken voor nodig. Neem die tijd. En geef je partner de tijd. Dat komt ten goede aan het scheidingstraject wat je daarna samen ingaat. Goede gesprekken, conflicten voorkomen en goede afspraken nu, voorkomen veel problemen in de toekomst.

Heb je vragen over hoe je dit gesprek het beste kunt voeren met jouw partner.

Neem contact op
Een eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos

Scheiding aanvragen | Zorgzaam Scheiden
"We hebben het gelukkig goed geregeld"

Voordelen mediation bij scheiding aanvragen

Aandachtsgebieden Zorgzaam Scheiden

Iedere scheiding is anders. In de praktijk zien we een aantal thema’s veelvuldig terugkomen. Onze scheidingsbemiddelaars zijn gespecialiseerd in deze thema’s, om je optimaal te ondersteunen.

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Wij werken samen met

IQ CoachesVereniging Eigen HuisOntpopAmanda Leurink PhotographyMEE IJsseloevers
Afspraak maken