"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

085 130 18 11
Contact
Afspraak maken

Scheiding regelen
Waar begin je en wat moet je allemaal regelen?

Denk je na over scheiden of heb je besloten je relatie te beëindigen? Dan spelen er vaak veel vragen:

  • Waar moet ik beginnen als ik wil scheiden?
  • Hoe ziet het scheidingstraject eruit?
  • Wat kun je doen om de scheiding zo goed mogelijk te regelen?
  • Schakel je professionele hulp in om de scheiding goed te regelen?
  • Wat kost een scheiding regelen?
  • Hoe vertel je het aan je partner?

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over een scheiding regelen.

Wil je liever jouw vragen met iemand bespreken?

Neem contact op
Het eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos

Scheiding regelen; hoe pak je dat goed aan?

Definitief je scheiding in gang zetten en gaan regelen is een grote stap. Het is voor alle betrokkenen zwaar, emotioneel en intensief.

Maar heb je uiteindelijk de knoop doorgehakt, dan is de vraag: hoe moet ik de scheiding regelen?

Waar je ook begint, we adviseren je om zaken vooral goed te regelen in plaats van snel. Je scheiding goed regelen voorkomt problemen. Nu én in de toekomst. Daar profiteren alle partijen van.

Met professionele hulp bij scheiding voorkom je problemen

Het is verstandig om gespecialiseerde hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld van een mediator. Bij scheidingsmediation kies je voor de begeleiding van één onpartijdige scheidingsbemiddelaar.

Wil je weten wat een scheidingsbemiddelaar voor je kan doen?

Neem contact op

Zelf scheiding regelen via de rechter

In Nederland wordt een scheiding uitgesproken door een rechter. Je moet daarvoor een scheidingsconvenant opstellen. Zijn er kinderen betrokken bij de scheiding, dan vraagt de rechter ook om een ouderschapsplan.

Hebben jullie zelf afspraken gemaakt, deze vastgelegd in een scheidingsconvenant opgesteld en de benodigde documenten verzameld? Dan kun je zelf de scheiding officieel aanvragen.

Stemt de rechter in met de scheiding, dan ontvang je een rechtelijke uitspraak, ofwel beschikking. Deze schrijf je in bij de burgerlijke stand van de gemeente. Op dat moment is de scheiding officieel.

Afspraken maken met een mediator

Schakel je een scheidingsbemiddelaar in, dan word je samen van begin tot eind begeleid bij het maken van afspraken over de toekomst en eventueel de opvoeding en verzorging van de kinderen. Je scheidingsbemiddelaar regelt ook de scheidingsaanvraag bij de rechter en de inschrijving in de burgerlijke stand van de gemeente.

Vind een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Hoe wil je de scheiding regelen?

De eerste vraag is altijd: hoe wil je scheiding regelen? Wil je zelf afspraken vastleggen en de juridische zaken afhandelen? Of wil je zeker weten dat je de scheiding snel en goed regelt en zorgen dat kinderen zo goed mogelijk door de scheiding heen komen? Dan is scheidingsmediation – ook wel scheidingsbemiddeling genoemd - een goede optie. 

Wat doet een scheidingsbemiddelaar voor jou?

Een scheidingsbemiddelaar luistert naar jullie wensen en adviseert jullie over mogelijke oplossingen en afspraken, voordat ze worden vastgelegd in het scheidingsconvenant en een ouderschapsplan.

Je ontvangt alle informatie die je nodig hebt en houdt eenvoudig overzicht. Je mediator helpt niet alleen bij alle zakelijke en praktische zaken. Hij of zij heeft ook aandacht voor de emotionele kant van de scheiding. Je krijgt hulp bij de onderlinge communicatie en het oplossen van eventuele conflicten. Zodat er afspraken worden gemaakt waar jullie allebei 100% achterstaan.

Scheiding regelen zonder advocaat 

Je kunt eenvoudig je scheiding regelen zonder advocaat wanneer je een scheidingsbemiddelaar inschakelt, die ook het juridische traject bij de rechter regelt.

Onpartijdige begeleiding, van begin tot eind

Een scheidingsbemiddelaar begeleidt jullie van begin tot eind bij alle stappen in het scheidingstraject. Hij of zij is onpartijdig en behartigt de belangen van alle partijen. Ook die van de kinderen.

Wil je hulp van een ervaren scheidingsbemiddelaar?

Vind een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Scheiding regelen kosten

De kosten van een scheiding regelen bestaan vooral uit de kosten voor de juridische afhandeling. Schakel je een scheidingsmediator in, dan zijn daar ook kosten aan verbonden.

Zelf scheiding regelen voordeliger?

Wanneer je het samen eens bent over afspraken die je wilt maken en je hebt alle documenten op orde, dan kun je zelf, via een advocaat, een scheiding aanvragen bij de rechtbank.

Dat lijkt in eerste instantie sneller (en goedkoper) dan een scheiding regelen met hulp van een scheidingsbemiddelaar. Wij zien in de praktijk echter het tegenovergestelde. Zelf de scheiding regelen en aanvragen is vaak duurder en kost meer tijd.

Zonder de juiste informatie en begeleiding zijn het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan dikwijls incompleet, waardoor de scheidingsaanvraag vertraging oploopt en de juridische afhandeling duurder wordt.

Je scheiding beter en goedkoper regelen

Een scheidingsbemiddelaar zorgt dat alle stappen in het scheidingstraject goed en zorgvuldig worden gezet. Hij of zij helpt je om de benodigde documenten zo snel mogelijk compleet te krijgen en ondersteunt jullie bij het voeren van gesprekken.

Zodat er ruimte is voor emoties van alle betrokkenen en eventuele conflicten worden opgelost. Dat is belangrijk om de scheiding te verwerken en zorgt voor een betere start van een nieuwe toekomst voor jullie allemaal.

De scheiding in één keer goed regelen, is in de praktijk uiteindelijk vaak goedkoper én sneller.

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding goed te regelen en soepel te laten verlopen?

Plan een vrijblijvende kennismaking
We beantwoorden graag je vragen en helpen je op weg

Scheiding regelen: zo weet je vooraf precies wat het kost

Besluit je de scheiding te regelen met begeleiding, dan maakt je scheidingsbemiddelaar van Zorgzaam Scheiden vooraf de kosten voor de scheidingsbemiddeling en de scheidingsaanvraag volledig inzichtelijk.

Je weet dus vooraf waar je aan toe bent en krijgt achteraf geen verrassingen.

Heb je recht op een financiële toevoeging of gratis scheiden?

Wat de scheiding regelen precies kost, hangt af van jullie wensen en behoeften en de hulp die je daarbij nodig hebt. Je scheidingsmediator kijkt altijd of je in aanmerking komt voor een financiële toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) of voor gratis scheiden. Dit hangt af van je/jullie inkomen en vermogen.

Lees meer over Gratis scheiden

Scheiding regelen | Zorgzaam Scheiden
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Enkele van onze bemiddelaars

Altijd een bemiddelaar bij jou in de buurt:

Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden?

Heb je uiteindelijk besloten voor jezelf dat je niet zo door wilt met je relatie? Dan is de eerste stap dat je dit vertelt aan je partner. Dat is een moeilijke en emotionele stap. Wat kun je doen om te zorgen dat dit gesprek goed verloopt?

Ons advies: vertel het altijd in een persoonlijk gesprek en niet telefonisch of via e-mail. Vertel het wanneer je de tijd hebt voor een gesprek en wees duidelijk. Draai niet om je beslissing heen, maar leg uit welke keuze je hebt gemaakt voor de toekomst.

Probeer rustig te blijven en te luisteren naar je partner, ook wanneer er emoties van verdriet of boosheid zijn. Geef ruimte aan die emoties. Ze willen gezien en gehoord worden.

Neem de tijd voor het gesprek met je partner

Voer het gesprek wanneer jullie de tijd hebben en besteed aandacht aan de vragen die je partner heeft. Praat met elkaar over alles wat er te bespreken is.

Soms is één gesprek niet voldoende en moeten jullie een vervolggesprek afspreken. Neem die tijd nu en geef je partner de tijd om te wennen aan jouw besluit. Dat komt straks ten goede aan het scheidingstraject wat je daarna samen ingaat. Goede gesprekken nu helpen straks conflicten voorkomen. Het wordt dan makkelijker om samen goede afspraken te maken. Voor nu en voor de toekomst.

Heb je vragen over hoe je dit gesprek het beste kunt voeren met jouw partner.

Neem contact op
Een eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos

Scheiding regelen | Zorgzaam Scheiden
"We hebben het gelukkig goed geregeld"

Voordelen mediation bij scheiding regelen

Aandachtsgebieden Zorgzaam Scheiden

Iedere scheiding is anders. In de praktijk zien we een aantal thema’s veelvuldig terugkomen. Onze scheidingsbemiddelaars zijn gespecialiseerd in deze thema’s, om je optimaal te ondersteunen.

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Wij werken samen met

IQ CoachesVereniging Eigen HuisOntpopAmanda Leurink PhotographyMEE IJsseloevers
Afspraak maken