Contact Afspraak maken

Scheiden met kinderen met ADHD of Autisme

Dat is wel even een ander verhaal.
Het is niet niks, een kind opvoeden met ADHD, PDD-NOS, ODD of een andere vorm van Autisme. Dit vraagt om een andere manier van opvoeden dan het opvoeden van een kind zonder een stoornis. 

Wanneer je als ouders wilt gaan scheiden, is er een andere aanpak nodig voor het opstellen van het ouderschapsplan en de communicatie hierover naar de kinderen toe.

Het ouderschapsplan

Vanaf 2009 is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. In dit ouderschapsplan worden de afspraken beschreven die jullie samen gemaakt hebben over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen hier ook een stem in krijgen. De wensen van de kinderen kunnen meegenomen worden in het gesprek met de ouders. Als jullie het willen, kan de scheidingsbemiddelaar praten met de kinderen om uitleg te geven over de gevolgen van de scheiding. Daarbij kan hij ook verder bepalen waar de behoeftes van de kinderen liggen.

Extra

Bij het opstellen van het ouderschapsplan zullen we bespreken wat de kinderen extra nodig hebben vanwege hun stoornis. Denk bijvoorbeeld aan de wisselmomenten in de zorgverdeling en de woonruimte voor de kinderen.

Communicatie met de kinderen

Wat je vertelt over het scheidingsproces en de wijze waarop je dit doet, is cruciaal voor kinderen en zelfs nog belangrijker voor kinderen met ADHD en Autisme. Hierin kunnen wij jullie begeleiden. Samen met de ouders bespreken we wat de kinderen nodig hebben en hoe kinderen reageren op veranderingen. De nadruk ligt op ‘samen’, want ouders zijn immers de expert van hun kind. 
Het is niet altijd makkelijk voor de ouders, aangezien zij ook zelf in een zeer moeilijke periode zitten, welke verschillende emoties oproept. Hoe moeilijk het ook is, toch zullen jullie er stap voor stap gaan komen. Daarbij zorgen wij ervoor, dat het proces niet langer gaat duren dan noodzakelijk is. We plannen de afspraken kort na elkaar en met een duur van 1,5 of 2 uren, indien dit wenselijk is. Wij volgen jullie tempo.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring.