"Narcisme en scheiding"

085 130 18 11
Contact
Afspraak maken

Scheiden en narcisme

Wat is narcisme?

Narcisme is de laatste tijd een veelbesproken onderwerp, maar wat is het nou eigenlijk?  

Wikipedia geeft de volgende definitie; “Narcisme is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met het eigen uiterlijk, de eigen persoonlijkheid, egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan empathie. Iemand die narcistisch gedrag laat zien noemt men ook wel een narcist. Dit wil nog niet zeggen dat deze persoon lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis, waarmee de pathologische vorm van narcisme wordt bedoeld.”

Narcistisch gedrag

Bij mensen die narcistisch gedrag laten zien valt op dat ze zichzelf erg belangrijk vinden en eigenlijk verwachten dat zij door anderen ook zo worden behandeld. Tegelijkertijd is hun ego snel gekrenkt en hebben ze daarom een kort lontje. Ze hebben dan vaak de neiging anderen de schuld te geven. Wat opvalt is dat ze weinig begrip tonen en zich niet of nauwelijks kunnen inleven in anderen. Narcisten houden zich voornamelijk bezig met anderen om er zelf beter van te worden. Ze vallen daarom vaak op mensen die zichzelf goed kunnen wegcijferen en zorgzaam zijn voor anderen.

Leven met een persoon die narcistisch gedrag laat zien, is voor veel mensen zwaar, ze zijn alleen bezig met het pleasen van hun partner. En vaak krijgen ze daar louter ellende voor terug. Wordt hen aangepraat dat ze niet goed genoeg zijn en hoe ze dat wel zouden kunnen zijn door zich anders te gedragen, een voorbeeld is het anders kleden. En als ze daar dan keihard voor werken om zich aan te passen legt dit type de lat weer hoger, want het is nooit goed genoeg. Dit type persoon vindt immers alleen zichzelf goed genoeg. En toch is het erg lastig om uit deze vicieuze cirkel te komen en voor jezelf en je eigen geluk te kiezen.

Wat betekent narcisme bij één van de ouders voor de kinderen?

Voor kinderen kan het opgroeien met een ouder met narcistisch gedrag, destructieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling. Het leren om op een gezonde manier met eigen grenzen, behoeftes en gevoelens om te gaan onder deze omstandigheden is niet mogelijk. Kinderen kunnen zich dan niet ontwikkelen tot een gezonde volwassene.

Dit type ouder ziet zijn kinderen vaak als verlengstuk van zichzelf. Wanneer kinderen steeds zelfstandiger worden zal de deze ouder dit als bedreiging zien. Vaak zie je dan dat deze ouder kinderen zal proberen te dwingen zich niet te ontwikkelen. 

Kinderen van een ouder met narcistisch gedrag, staan vaak op jonge leeftijd vaak al bloot aan manipulatie, veel kritiek, chantage en het aanpraten van schuldgevoelens. Hierdoor kunnen kinderen het gevoel hebben dat ze er alleen mogen zijn als ze voldoen aan de behoeftes en wensen van deze ouder. Immers alleen dan zal het kind de bevestiging en liefde krijgen waar alle kinderen behoefte aan hebben.

In een scheiding met narcisme kenmerken, zitten de kinderen vaak helemaal klem en hebben uit loyaliteit het gevoel te moeten kiezen voor één van de ouders. Omdat de ouder met narcistische kenmerken de sterkste is in manipuleren kunnen kinderen het gevoel hebben voor deze ouder te moeten kiezen. Of wellicht uit medelijden juist voor de andere ouder. En moeten kiezen is het allerergste wat kinderen kan overkomen. Kinderen hebben beide ouders nodig in hun leven om zich gezond te kunnen ontwikkelen.

Wat maakt scheiden van een persoon met narcistische gedragskenmerken lastig?

Als jij je leven gewijd had aan je partner en je besluit de relatie te beëindigen is dat een pijnlijk proces. Al je energie, aandacht en toewijding is immers in jullie relatie gaan zitten. Geef dat maar eens op……

Sommige ex-partners van personen met narcistisch gedrag weten niet eens meer wie zij zelf zijn, wat ze prettig vinden en wat niet. Zo zijn zij bezig geweest en hebben ze in dienst gestaan van de ander.

Als jij als partner van dit type jarenlang gehoord hebt dat jij nergens voor deugde en niets waard was, pak dan jezelf maar eens bij elkaar om de beslissing te nemen om uit elkaar te gaan, dat is nog niet zo gemakkelijk! En, dan is er vaak na de scheiding nog jarenlang werk aan de winkel om jezelf, je eigenwaarde en zelfrespect weer terug te vinden. Veel partners van dit type durven niet te vertellen dat ze willen scheiden, uit angst voor de reactie van hun partner. Of in de hoop dat het morgen beter zal worden.

Hoe vertel je een persoon met narcistische gedragskenmerken dat je wilt scheiden?

Dit type partner vertellen dat je wil scheiden is moeilijk. Je zult heel duidelijk moeten zijn en vertellen dat je de relatie verbreekt, waarom je dit doet en dat je besluit definitief is. Je partner zal een discussie proberen uit te lokken, maar dat zal niets opleveren. Een partner met narcistische kenmerken zal je wellicht zelfs proberen te manipuleren, domineren of chanteren. Het is belangrijk bij jezelf en je besluit te blijven.

Wij helpen graag

Plan een vrijblijvende kennismaking
Wij beantwoorden graag je vragen en helpen je op weg.

Hoe kunnen wij helpen?

Als dan eenmaal de beslissing is genomen is het belangrijk om in actie te komen en zaken te gaan regelen. 

De scheidingsbemiddelaars van Zorgzaam Scheiden herkennen narcistische kenmerken en narcistisch gedrag. Omdat we het herkennen zullen we ons niet laten beïnvloeden. En de neutrale onpartijdige positie behouden, zodat de balans aan tafel behouden kan blijven. En zaken rechtvaardig geregeld worden. Zowel voor de kinderen als voor jullie zelf.

Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. In dat gesprek zullen wij een overzicht geven over alles dat geregeld moet worden en uitleg geven over hoe wij jullie hierin kunnen ondersteunen.

Wat nu als een gesprek met de ex-partner niet meer mogelijk is?

Als de balans zoek is en een gesprek met jullie samen echt niet mogelijk is, heeft Zorgzaam Scheiden de mogelijkheid van DAT scheiden, ofwel Divorce Apart Together. Los van elkaar toch samen scheiden met ondersteuning van twee scheidingsbemiddelaars van Zorgzaam Scheiden. Iedere partij krijgt een eigen scheidingsbemiddelaar die de belangen van die partij behartigt.

Wanneer zou deze vorm van mediation een goed idee kunnen zijn?

Als er ongelijkheid is tussen jou en je ex-partner, bijvoorbeeld op financieel of juridisch gebied
Als communiceren meer kwaad doet dan goed en jullie willen toch uit elkaar met onderlinge overeenstemming. Voor kinderen is dit erg belangrijk, geen spanningen meer tussen hun ouders. 
Als je wel uit elkaar wil met onderlinge overeenstemming maar het onderhandelen wil overlaten aan anderen.
In het kennismakingsgesprek zal de scheidingsbemiddelaar deze vorm van scheiden met jullie bespreken als dat de enige manier blijkt te zijn om in onderling overleg te scheiden.

Enkele van onze bemiddelaars

Altijd een bemiddelaar bij jou in de buurt:

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding soepel te laten verlopen en ben je op zoek naar een scheidingsbemiddelaar die bij je past?

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Artikel(en) over dit onderwerp

Scheiden van een narcist is complex
Aan tafel kom ik het regelmatig tegen dat één van de partijen narcistische kenmerken heeft. Wat ik dan merk is dat de ander heel voorzichtig en angstig is, ieder woord op een...
lees verder

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge