Contact Afspraak maken

Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?

Door alle emoties welke met een scheiding gepaard gaan, is het soms lastig om de stem van het kind nog te horen. Vaak geven mensen aan dat zij er alles aan willen doen om een vechtscheiding te voorkomen. Ze zijn op zoek naar de mogelijkheden om dit te kunnen aanpassen, omdat het vaak lastig is om die strijd te doorbreken. Wij helpen daarbij.

Wanneer er gesproken wordt over een scheiding, is het de eerste vraag die opkomt bij de ouders; wat gaat er met de kinderen gebeuren? 

Wij vragen ons af, waarom er door de professionele scheidingsbemiddelaars zo weinig wordt ingezet op het welzijn van de kinderen binnen een scheidingssituatie. De kinderen zijn het belangrijkste binnen een relatie. Het klinkt dan ook niet raar wanneer diezelfde kinderen ook het meest belangrijk zijn als een relatie eindigt. 

Het drukke leven

Iedereen heeft tegenwoordig een druk leven. Werk, sport, het huishouden, familie en vrienden zijn essentiële zaken in het leven waar je rekening mee moet houden. Dan is het maken van een zorgverdeling in een scheidingssituatie soms best een hele klus. Bij wie zijn de kinderen in het weekend en bij wie doordeweeks? En komt dat wel uit met de andere verplichtingen die iedere ouder heeft? En hoe zit het met tijd voor jezelf? 
Al zijn dit allemaal belangrijke zaken, de kinderen zullen altijd centraal staan en we kijken eerst waar de kinderen behoefte aan hebben.

De ouder is de expert

Ieder kind is anders. Het ene kind kan beter omgaan met veranderingen dan het andere kind. Dat weten de ouders het beste. Jullie zijn de expert van het eigen kind. Jullie kunnen ook het beste inschatten hoe een kind zal reageren op twee nieuwe woningen. Of is het misschien beter dat de ene ouder in het huis blijft wonen? 
Voor het opstellen van een goed en werkbaar ouderschapsplan en convenant, hebben wij al die informatie over de kinderen van jullie nodig.

Wij horen de kinderstem tijdens de scheiding en wij zullen jullie helpen om die stem ook te horen. Zodat er een werkbaar ouderschapsplan wordt opgesteld, voor het hele gezin.
Door de vele gesprekken die al gevoerd zijn met kinderen van verschillende leeftijden, kunnen wij aangegeven wat kinderen zelf willen. Kinderen vinden soms andere zaken belangrijk dan die waarover ouders denken. Echter bepalen jullie als ouders zelf waarin jullie kind gemiddeld in is en waarin niet.

Ouderschapsplan is verplicht

Vanaf 2009 is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht bij een scheiding met kinderen. In dit ouderschapsplan worden de afspraken beschreven die jullie samen gemaakt hebben. Deze afspraken gaan over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. De kinderen mogen eveneens in gesprek met de scheidingsbemiddelaar, om op die manier het ouderschapsplan een nog beter plan van- en voor het volledige gezin te laten worden.

Als het ouderschapsplan volledig is opgesteld zijn de vragen, die betrekking hebben op de opvoeding van de kinderen, beantwoord. Maar laten we nog een stapje verder gaan. Wat moet er gebeuren, om het voor elkaar te krijgen dat de kinderen – met zo min mogelijk zorgen over de scheiding – kunnen opgroeien? Want eerlijk is eerlijk; kinderen krijgen veel meer mee van alle scheidingsperikelen dan dat we denken. Hoe jong ze ook zijn.

Kinderen pikken de spanningen tussen hun ouders feilloos op. Dit merken ouders vaak wel, maar het is lastig doordat zij zelf ook in een moeilijke periode zitten. Ouders hebben vaak hulp nodig om de spanningen tussen hen te verminderen. Door werkbare afspraken te maken, wordt veelal de rust weer teruggevonden. Het geeft rust om te weten waar je aan toe bent.

Een scheiding is niet niks. Het is een emotioneel proces wat tijd kost om volledig te doorlopen. 

Veel wordt er geschreven over de nadelen voor de kinderen gedurende een scheidingsproces. Toch hoeven kinderen echt geen last te hebben van een scheiding. Zo lang je goede werkbare afspraken maakt en met respect over elkaar blijft praten, kunnen kinderen zonder kleerscheuren het traject van de echtscheiding doorlopen. Als beide ouders achter de afspraken staan, zal dit voor zowel de kinderen als de ouders rust geven. Wij hebben al heel veel stellen aan tafel gehad waarbij dit is gelukt. Zij geven een paar jaren later nog steeds aan, dat het rustig is in hun gezin en dat het goed gaat met de kinderen.

Emotionele welzijn van de kinderen

Zorgzaam Scheiden biedt jullie een scheidingsbemiddelaar, dicht bij huis. Een bemiddelaar, die naast de mediation en afwikkeling van jullie scheiding, ook samen met jullie zorg draagt voor het emotionele welzijn van de kinderen.

Naast het opstellen van het ouderschapsplan, het echtscheidingsconvenant en de afwikkeling van alle juridische en financiële zaken, biedt Zorgzaam Scheiden ook een gesprek aan, over hoe om te gaan met je kinderen rondom de scheiding en daarna. Hierin wordt antwoord gegeven op de vraag wat een scheiding met jullie kinderen doet. Inclusief tips hoe hier het beste mee om te gaan als ouders.

Indien wenselijk is dit gesprek een extra service, welke is inbegrepen in ons vaste tarief.

Scheiden met kinderen

Neem contact op.

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring.