"Scheiden en een kind met Autisme"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden en kind met autisme? Dat is wel even een ander verhaal!

Myrthe van der Zanden

Een kind opvoeden met ADHD, PDD-NOS, ADD, ODD of een andere vorm van Autisme is niet niks. Het vraagt om een andere manier van opvoeden. Voor scheiden met een kind met Autisme geldt hetzelfde: er is een andere aanpak nodig. Om voor kinderen met Autisme de scheiding goed te regelen, vragen onder meer de communicatie met het kind, het opstellen van het ouderschapsplan en de afspraken voor de toekomst extra aandacht.

Scheiden en kind met Autisme. Wat is de impact op je kind?

Een echtscheiding is emotioneel en voor alle betrokkenen ingrijpend. Waarom heeft scheiden op een kind met Autisme dan extra veel impact? Omdat kinderen met (een vorm van) Autisme meer moeite hebben om de gevoelens, stemmingen en emoties van anderen op te merken en te begrijpen.

Daarnaast is de scheidingsperiode vaak een hectische tijd met grote veranderingen. Dingen gaan anders dan anders. De normale dagelijkse regelmaat, structuur en veiligheid vallen (voor een deel) weg, terwijl die zo belangrijk zijn voor kinderen met Autisme! Om te zorgen dat je kind de scheiding goed doorkomt, biedt Zorgzaam Scheiden bij scheiden en een kind met Autisme een andere aanpak. Zo zorgen we dat je kind zich veilig en goed blijft voelen, tijdens én na de scheiding!

Partner of kind met Autisme

Heb je een partner of kind met Autisme, dan is scheiden extra complex. Wil je het scheidingstraject goed en voorspoedig laten verlopen, dan vraagt dit een andere aanpak.

Meer informatie over Scheiden en Autisme / ADHD

Extra aandacht voor afspraken in het ouderschapsplan

Vanaf 2009 is het verplicht om bij een scheiding met kinderen een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan worden de afspraken beschreven die jullie samen maken over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Zorgzaam Scheiden vindt het belangrijk dat bij scheiden met kinderen de stem van de kinderen ook wordt gehoord. De wensen en behoeften van de kinderen kunnen meegenomen worden in het gesprek tussen de ouders en in de afspraken die ouders maken.

Kinderen die met een scheiding worden geconfronteerd, hebben niet alleen veel behoefte aan een veilige omgeving om te praten, ze kunnen ook vaak goed aangeven waar ze mee zitten, waar ze zich zorgen over maken en wat ze willen voor de toekomst. We hebben inmiddels veel gesprekken gevoerd met kinderen. De ervaring leert dat die gesprekken met kinderen bijdragen aan het welzijn van kinderen en een beter werkbaar ouderschapsplan voor het hele gezin.

Extra aandacht voor kind met Autisme

Bij het opstellen van het ouderschapsplan bespreken we uitgebreid wat je kinderen nodig hebben. Daarnaast besteden we extra aandacht aan de behoefte van je kind met (een vorm van) Autisme. Wat is er extra nodig vanwege zijn of haar stoornis? Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de wisselmomenten in de zorgverdeling tussen vader en moeder, de dagelijkse en wekelijkse structuur en de woonruimte voor je kind met Autisme.

Communicatie over de scheiding naar kind met Autisme

Scheiden met een kind met Autisme vraagt extra aandacht voor de communicatie over de scheiding. Wat je vertelt over het scheidingsproces, de toekomst voor je kind en de wijze waarop je dit doet is cruciaal voor kinderen met ADHD, ADD, PDD-NOS, ODD en andere vormen van Autisme. Je scheidingsbemiddelaar van Zorgzaam Scheiden begeleidt jullie hierin.

Samen met de ouders bespreken we wat de kinderen nodig hebben en hoe zij reageren op veranderingen. De ouders kennen hun kinderen immers het beste! Dit is niet altijd makkelijk in de praktijk voor de ouders, aangezien zij zelf ook een moeilijke en emotionele periode doormaken. Daarom is het extra belangrijk om samen met je scheidingsbemiddelaar aandacht te besteden aan de communicatie over de scheiding naar de kinderen toe.

Wil je meer informatie over scheiden en kinderen met Autisme?
Maak vrijblijvend kennis met ons

Scheiden en kind met Autisme | Gespecialiseerde scheidingsbemiddeling
"Scheiden met een kind met Autisme vraagt extra aandacht"

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding soepel te laten verlopen en ben je op zoek naar een scheidingsbemiddelaar die bij je past?

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Autisme-ADHD"

Het opstellen van een ouderschapsplan voor kinderen met autisme
Wanneer je autisme hebt vind je het fijn als je weet waar je aan toe bent. Je vindt het fijn om te weten wat er gaat gebeuren en hoe dat er dan uit gaat zien. Ook vind je het fijn wanneer je de...
lees verder
Hoe vertel je aan je kind met Autisme dat jullie gaan scheiden?
Vertellen aan de kinderen dat jullie gaan scheiden. Wanneer je Autisme hebt, heb je vaak het idee anders te zijn dan anderen. Wanneer je Autisme hebt, vind je het vaak fijn wanneer er...
lees verder
Ga je scheiden en heb je kinderen met ADHD? Wij helpen.
Een scheiding is voor partners al een impactvolle gebeurtenis. Als jullie kinderen hebben maakt dit de scheiding vaak nog complexer. En als jullie kinderen hebben met ADHD is de impact nog...
lees verder

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge