"Wie krijgt de hond na de scheiding?"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht
Timo de Zwart

Wie krijgt de hond na de relatiebreuk? Er wordt nog regelmatig een beetje lacherig gedaan als mensen zien dat we in het echtscheidingsconvenant ook een artikel hebben opgenomen over de huisdieren. “Een zorgverdeling voor een huisdier?", wordt dan met een knipoog gevraagd.

Jazeker, een zorgverdeling voor een huisdier. Dat kan heel goed opgenomen worden in het echtscheidingsconvenant. Voor veel stellen en gezinnen is de hond of een ander huisdier belangrijk. Maar wie krijgt de hond na de scheiding? Wanneer stellen uit elkaar gaan, is het in de meeste gevallen snel duidelijk wie het huisdier meeneemt of houdt en hoe ze de kosten voor het huisdier verdelen.

Waarom afspraken over de hond na de relatiebreuk?

Een hond is voor ouders, maar zeker ook voor de kinderen, een belangrijk gezinslid. Vaak is een huisdier voor kinderen een veilige basis, zeker tijdens de scheiding. Iemand die er altijd is, liefde geeft en trouw is.

Wanneer jullie afspraken maken over een zorgverdeling voor de kinderen, dan zal er ook nagedacht moeten worden over de poes of de hond na de relatiebreuk. Gaat het huisdier mee met de kinderen in de zorgverdeling of blijft hij op één plek? Waar doe je goed aan bij de zorgverdeling? Wat is het beste voor de kinderen? Maar ook voor de hond na de relatiebreuk?

Plan een vrijblijvende kennismaking
Wij beantwoorden graag je vragen en helpen je op weg.

Wie krijgt de hond na de scheiding?

Voor sommige mensen voelt hun hond of ander huisdier als hun kind. Wanneer dat zo voelt, is het echt de vraag: wie krijgt de hond na de scheiding. Het is dan een stuk lastiger om eenvoudig te bepalen wat er met het huisdier gebeurt.

Soms is een eenvoudig artikel in het echtscheidingsconvenant over wie de hond na de scheiding krijgt en wie de kosten betaalt niet voldoende. In die situaties wordt er – net als bij kinderen- goed over nagedacht wat het beste is voor het huisdier. Verschil is natuurlijk wel dat de hond na de relatiebreuk niet persé beide baasjes moet blijven zien. Dat is wellicht jullie wens als ex-partners, maar geen must. Wil je dat allebei heel graag, dan bespreken we op welke manier er een zorgverdeling opgesteld kan worden voor de hond na de relatiebreuk.

Het belang van huisdieren voor de kinderen

Ook voor jullie kinderen is een huisdier vaak een grote hulpbron en troost in de scheidingsperiode. Alleen dat is al een reden om het huisdier samen met de kinderen te laten wisselen van huis. Kinderen hoeven hun trouwe maatje dan niet te missen. Voordeel daarvan is dat jullie als ouders ook beiden de band met het huisdier behouden.

Afspraken over het overlijden van het huisdier?

Daarnaast is het wenselijk dat jullie afspraken maken over de verzorging van het huisdier en de verdeling van kosten, zoals voer en dierenartsbezoek. En niet te vergeten: wat te doen in een noodsituatie.

Het laatste belangrijke punt is hoe jullie willen omgaan met het overlijden van een huisdier. Stel, mensen spreken met elkaar af dat de hond bij de man blijft. Ze hebben de hond samen vanaf pup gehad, maar de vrouw kan hem niet meenemen vanwege haar werk of een huurwoning. De hond blijft dus bij de man en hij zal ook de volledige kosten dragen voor de hond. Twee jaar na de scheiding overlijdt de hond. Laat je dat dan nog weten aan je ex-vrouw, of niet? Spreek je hier iets over af, of niet? Dit zijn belangrijke dingen om te bespreken.

Hoe ga je met elkaar in gesprek over de huisdieren?

In de eerste gesprekken merk ik al snel hoe belangrijk een hond of huisdier is voor het gezin. Op basis daarvan ga ik het gesprek aan en bespreken we wat jullie willen met de hond na de scheiding en wat de mogelijkheden zijn. Wanneer snel duidelijk is dat het huisdier bij één van jullie blijft, is het gesprek hierover meestal snel afgerond. Hebben jullie allebei een sterke emotionele band met het huisdier en willen jullie de taken verdelen? Dan kost het afspraken maken over de hond na de relatiebreuk wat meer tijd.

Bij Zorgzaam Scheiden maken we bij elke nieuwe situatie deze inschatting en sluiten we aan bij wat jullie hierin willen. Heb je vragen over je huisdier of hond na de relatiebreuk? Laat het me weten via het onderstaande contactformulier. Dan neem ik snel contact met je op.

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Huisdieren"

Dierendag. Een dag die in het teken staat van de huisdieren die we hebben. Een dag waarop mensen hun huisdier eens extra verwennen. Een beetje extra aandacht voor het dier die elke dag voor het...
lees verder
Tijdens mijn gesprekken met ouders en kinderen tijdens een scheiding krijg ik vaak de vraag hoe het straks moet met de huisdieren. Vooral voor kinderen is dit een heel belangrijk onderwerp....
lees verder
Tom rent de keuken in, daar waar hond Jack hem al bijna tackelt met zijn grote, lompe hondenlichaam. Tom is bijna net zo groot als Jack, maar als Jack tegen het aanrecht zou gaan staan is hij veel...
lees verder
“Mama, wat gebeurt er met onze hond Tommy als jullie uit elkaar gaan?” Voor kinderen is het scheidingsproces een heel onzekere periode. Hun vastigheden en patronen worden...
lees verder
Afspraak maken