"Eén of de vijf mensen – dus ook kinderen - is hoogsensitief"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden en hoogsensitieve kinderen

Else van Malland

Eén of de vijf mensen – dus ook kinderen - is hoogsensitief. Hoogsensitieve of hooggevoelige kinderen pikken veel prikkels en emoties op uit hun omgeving. Die moeten ze allemaal verwerken. Soms is dat té veel en raken ze overprikkeld. Bijvoorbeeld bij een scheiding.

Net zoals we bij Zorgzaam Scheiden extra aandacht besteden aan scheiden en autisme, ADHD en PTSS, doen we dat ook bij scheiden en hoogsensitieve kinderen.

In dit artikel

Lees verder onder de introductievideo

Scheiden en hoogsensitieve kinderen | Uitleg en tips - Zorgzaam Scheiden

Scheiden en hoogsensitieve kinderen
Wat is hoogsensitiviteit?

Een hoogsensitief persoon (High Sensitive Person, ofwel HSP) heeft goed ontwikkelde zintuigen en een gevoelig zenuwstelsel. Zowel volwassenen als kinderen nemen veel en zeer gedetailleerd signalen waar, die nauwkeurig worden doorgegeven aan de hersenen. Daar worden ze heel nauwkeurig geanalyseerd en verwerkt. Niets ontgaat het gevoelige zenuwstelsel van een hoogsensitief kind. 

Hooggevoeligheid is een mooie eigenschap wanneer je ermee kunt omgaan. Maar het kan ook erg overweldigend zijn wanneer dit niet het geval is. Bijvoorbeeld wanneer de thuissituatie niet (meer) stabiel is, door bijvoorbeeld een scheiding. 

Hoe herken je hoogsensitieve kinderen?

Op het moment dat ouders bij hun hooggevoelige kind aangeven dat zij gaan scheiden, gebeurt er van alles in het hoofd en lijf van het kind. Een hoogsensitief kind is dan snel overprikkeld. Deze kinderen werken zelf heel hard om de boodschap te verwerken, maar zorgen tegelijkertijd ook voor hun ouders. Dit is bij elkaar veel en soms overweldigend voor deze kinderen. Het kost hen veel energie. Een hoogsensitief kind is daardoor snel overprikkeld en voelt zich vaak moe.

Bij de scheiding gaan hoogsensitieve kinderen vaak zoveel bezig zijn met de pijn en de problemen van hun ouders, dat er geen ruimte meer over is om bezig te zijn met de dingen die voor kinderen belangrijk zijn. Er is dus geen ruimte meer om gewoon kind te zijn.

Scheiden en hoogsensitief kind
Wat gebeurt er met je kind?

Bijna iedere scheiding gaat gepaard met ruzie, frustratie en spanningen. Veel ouders proberen die niet te uiten waar de kinderen bij zijn. Maar hooggevoelige kinderen hebben geen woorden nodig. Zij hebben de frustratie en spanningen tussen de ouders al lang gevoeld. Ze ervaren dat vaak letterlijk in hun lijf. Maar zij kunnen het gevoel dat zij ervaren vaak niet plaatsen.

Het gevolg hiervan is dat de kinderen aan zichzelf gaan twijfelen. Zij betrekken het vaak op zichzelf en denken dat zij de schuld zijn. Dat zorgt voor onzekerheid, schuldgevoelens en onveiligheid.

Dit is het tegenovergestelde wat ouders willen voor hun kind. Vaak zien we daardoor een parallel proces ontstaan: ouders weten hoe gevoelig hun kind is en proberen hun eigen frustraties, verdriet en boosheid weg te stoppen. Om hun kind te beschermen. Helaas is het effect vaak dat de spanningen tussen de ouders alleen maar meer oplopen. Hoogsensitieve kinderen pikken dit alsnog op. Een negatieve spiraal is dan het gevolg.

Meer weten over hoe je het beste kunt omgaan met je hooggevoelige kind tijdens jullie scheiding?

Neem contact op
Of lees eerst de verdere informatie in dit artikel

HSP en scheiding
Hoe ondersteun je hoogsensitieve kinderen tijdens de scheiding

Signaleren dat je hoogsensitieve kind extra ondersteuning nodig heeft is één. Maar hoe ondersteun je jouw kind? Daarbij helpt Zorgzaam Scheiden je graag. Want we doen meer dan praten over scheiden en sensitieve kinderen. We bieden praktische en concrete hulp aan ouders en de kinderen zelf.

Daarbij zijn we altijd realistisch. Dingen zijn zoals ze zijn. Een scheiding regelen geeft nu eenmaal drukte, onrust en spanningen en hooggevoelige kinderen pikken dat direct op. Maar wat kunnen we wél doen? Wat is er nodig om een scheiding voor hoogsensitieve kinderen zo makkelijk mogelijk te maken? Waar helpen we ze mee? We geven je graag een aantal tips.

Tip 1. Breng zorgvuldig de boodschap over de scheiding

Belangrijk is de manier waarop jullie over de scheiding praten. Vertel het liefst gezamenlijk dat jullie gaan scheiden aan je hoogsensitieve kind. Je kind ervaart het dan als een boodschap van jullie samen. Bereid het gesprek het liefst ook samen voor, zodat je weet wat jullie willen zeggen. Dat geeft minder spanningen en dat is fijn voor hoogsensitieve kinderen. Zorg dat je elkaar tijdens het gesprek in je waarde laat en dat er geen conflicten ontstaan. Het gaat nu om je kind.

Tip 2. Leg uit dat het niet aan het kind ligt

Geef een korte, algemene uitleg over waarom jullie willen scheiden. Het is belangrijk voor kinderen om te weten waarom jullie uit elkaar gaan. Als de achterliggende reden helder is voor hen, zoeken ze minder vaak de schuld bij zichzelf.

Tip3. Maar ruimte voor vragen en gevoelens

De reacties van kinderen op jullie boodschap kan heel verschillend zijn. Sommige kinderen worden boos of verdrietig. Anderen lopen weg, vallen stil of hebben volop vragen. Hoe je kind ook reageert, neem het serieus en neem de tijd om erop te reageren. Geef rustig antwoord op vragen. Wil je kind er niet over praten? Respecteer dat dan voor dit moment. En zoek naar een ander passend moment om het gesprek te hebben.

Tip 4. Vraag goed door naar de wensen van het kind

Hooggevoelige mensen vinden het vaak lastig om hun grenzen aan te geven, om nee te zeggen. Bij een scheiding gaan hoogsensitieve kinderen graag voor hun ouders zorgen. Ze willen ouders niet extra belasten of pijn doen door hun grenzen aan te geven. Dit noemen we in de volksmond ‘pleasen’. Wij juichen het juist toe dat deze kinderen soms hun grenzen aangeven. Ons enige advies is dan ook; luister naar ze! Deze kinderen kunnen zich als geen ander aanpassen aan de ouders. Helaas regelmatig ten koste van zichzelf. De uitdaging voor ouders ligt dan ook in het blijven vragen en doorvragen naar de wensen van hun kind.

Heb je vragen over scheiden en een hoogsensitief kind?

Plan een kennismaking
We helpen je graag verder

Scheiden en hoogsensitieve kinderen
Hoe maak je goede afspraken voor de toekomst?

Bij Zorgzaam Scheiden staat het welzijn van het kind hoog in het vaandel. Niet voor niets schrijven we over diverse onderwerpen, zoals scheiden met kinderen met autisme, hoe vertel je de kinderen dat jullie gaan scheiden, scheiden met jonge kinderen en bijvoorbeeld Wat zegt een kind nou echt?

Daarnaast stellen wij een zeer uitgebreid ouderschapsplan op. Met dat ouderschapsplan kunnen we jullie helpen om te zorgen dat er afspraken komen om jullie hoogsensitieve kind het beste te ondersteunen. Dit doen we aan de hand van de volgende vier stappen: 

Stap 1
Tijdens het bespreken van het ouderschapsplan staan we uitgebreid stil bij de vraag waar jullie kind tegenaan loopt. Voorbeelden van veel voorkomende problemen zijn:

  • Last hebben van de spanning in huis
  • Tegen veranderingen op zien
  • Het lastig vinden om zich goed te uiten 
  • Last hebben van loyaliteitsconflict
  • Overprikkeling  

Stap 2
Vervolgens kijken we naar wat jullie kind nodig heeft om beter met de situatie om te gaan. Is jullie kind ouder dan 12 en vinden jullie het prettig, dan kan ik een gesprek met je hoogsensitieve kind hebben, om te kijken wat hij of zij nodig heeft om goed om te kunnen gaan met de nieuwe situatie. Zodat hij of zij niet overprikkeld raakt of zichzelf verliest. 

Stap 3
Daarna kijken we in hoeverre de plannen haalbaar zijn voor jullie allemaal. Jullie kind kan het bijvoorbeeld heel prettig vinden om in hetzelfde huis te blijven wonen, maar kan dit voor jullie ook? Met andere woorden; het meest ideale plaatje voor jullie kind leggen we naast jullie mogelijkheden en wensen en zo creëren we het ouderschapsplan.

Stap 4
Wanneer jullie het over alle zaken eens zijn, zoals de zorgverdeling, wisselmomenten, afstand, vakanties, verjaardagen, feestdagen en dergelijke, dan leggen we dit vast. Op deze manier hebben jullie een plan voor nu en in de toekomst, waar jullie kind ook echt wat aan heeft. Voor elk kind, en zeker voor een hoogsensitief kind, is een stabiele basis enorm belangrijk. Met dit ouderschapsplan leggen jullie hier samen een goed fundament voor. 

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding voor je hoogsensitieve kinderen goed te regelen en soepel te laten verlopen?

Plan een kennismaking
Vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek

 

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Hooggevoeligheid"

Als ouders vertellen dat ze gaan scheiden is dat voor alle kinderen een pittige boodschap. En bij hooggevoelige kinderen komt deze boodschap extra heftig binnen. Waarom? Deze kinderen verwerken...
lees verder
Afspraak maken